19.03.2009 10:26

Вилпен подкрепя включването на чужди експерти в БГ-администрация

Видян 1002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият френски премиер Доминик де Вилпен, който огл авява екип от чуждестранни съветници на правителството, подкрепи предложението за оказване на експертна помощ от европейски експерти, поканени в българската администрация, за да я направят по-ефективна и да намалят корупцията, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 


Предложението да се засили сътрудничеството както с известен брой чуждестранни експерти, така и със задълбочено сътрудничество между София и държавите членки "създава хоризонт, път", каза Вилпен след среща с министъра на външните работи на България Ивайло Калфин. В понеделник премиерът Сергей Станишев е защитил пред чужди посланици идеята за зачисляване на европейски експерти в българската администрация, за да се бори корупцията. Той е изразил желание тези експерти да помагат при провеждането на реформата в съдебната система, както и за по-доброто използване на европейските фондове. В същото време обаче се припомня, че говорител на ЕК Марк Грей е заявил по националното радео, че "напредъкът трябва да се осъществява в рамките на съществуващото сътрудничество, а не като се създават паралелни структури или процес". България е критикувана от Брюксел заради неефективност в съдебната система и корупция, особено при разпределянето на европейските фондове. Повече от 200 млн. евро от предприсъединителните програми за ЕС, на които България продължава да има право, бяха спрени, а повече от 600 млн. остават блокирани. Вилпен настоя да увери, че призива да се зачислят експерти на ЕС в българската администрация няма за цел да се премахне механизма за контрол. България и за Румъния, които влязоха в ЕС през 2007г. са обект на механизъм за контрол от страна на Брюксел, който се изразява в редовно публикуване на доклади за напредъка на страните в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци