04.12.2008 09:31

Заплатата на столичните общинари скача петорно

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заплатите на столичните общински съветници могат да пораснат с 1 024 лв. и месечното им възнаграждение да стане от 280 лв., колкото е в момента, на 1 304 лв. Това предвиждат предложени от БНС промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според инициаторите идеята общинарите да получават до 80 % от кметската заплата, намира подкрепа сред колегите им.


В момента заплатата на столичния кмет е 1 630 лв. Увеличението беше гласувано през септември, съгласно правителствено постановление, и влезе в сила със стара дата – от 1 юли. Ако депутатите приемат предложението на БНС, софийските общинари ще могат да получават 1 304 лв. на месец. В момента „чисто“ след удръжките по думите на съветници в градския парламент заплатата била смешната, от порядъка на 230 лв. Към нея нямало допълнителни суми за участие в комисии и в заседания на Столичния общински съвет, както предвижда закона. В него е записано, че „общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 50 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация“.


Това е „нелогично и ненормално“, коментира за 19` вносителят на промяната Мирослав Муджов, депутат от ВМРО. „Изчислението на  възнагражденията им сега е идентично с т. нар. формула за парното“, смята той.


Според думите на народния представител ниските заплати, които общинските съветници получават, са предпоставка за корупционни схеми. По-добре е съветниците да получават пари за свършената от тях работа, а не да се дава възможност те сами да си формират доходи, като вършат различни услуги. „Трябва да се даде възможност общинските съвети сами да определят възнагражденията си и да има определен бюджет за съответните администрации“, поясни законодателят. Предложението трябва да бъде гласувано в пленарната зала на първо четене днес.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово за