20.10.2008 18:20

2 000 панелки плачат за ремонт

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столична община няма реално разработена стратегия за жилищна политика. Това от своя страна неминуемо рикушира в общото състояние на жилищата в София, от които близо 200 000 са панелни.  „Най-големите проблеми се очертават в сградите, строени по едропанелна технология“, каза пред 19` Вили Лилков, общински съветник от ДСБ. В страната имало около 19 хиляди такива сгради, разположени в 120 жилищни комплекса, част от които са в София.


Експертните оценки показват, че 10% или около 2 000 от тях се нуждаят от спешни ремонти на вътрешните инсталации и на хидроизолацията на покрива. В много от тези сгради сутерените и таванските плочи са без топлинна изолация, което също е фактор за деградацията, посочи Лилков.


В София има около 11 хиляди броя жилища, от които близо 70 на сто са построени в периода 1960-1990 г., сочат проучвания, проведени в столичните общини. Те се намират в различни квартали и в отделни блокове, като близо 500 от тях са ведомствени. По преценка на районните администрации в т. ч. две трети или около 60% са в задоволително състояние.


В контекста на панелното строителство Лилков отбеляза, че в последните години нараства дялът на собственици, които не могат да поддържат собствеността си в съвременните пазарни условия. Тук първостепенна е ролята на държавата, която трябва да разработи политика, която да насърчава хората да санират и да ремонтират домовете си.


Въпреки „старостта“ си обаче поне до 2020 г. едропанелните жилища ще бъдат основен жилищен фонд. А поддържането на тези сгради ще става все по-скъпо, защото те са некачествено изпълнени, посочи съветникът. Както 19` писа същевременно обаче, заради изтичащата годност на тези постройки банките вече отказват дори да ги приемат като залог за кредит.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Анук Еме

На 92 години почина френската актриса Анук Еме

Френската актриса Анук Еме, звезда от ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Малко ще ви по изнервят околните

Малко ще ви по изнервят околните, но се опитайте да