20.10.2008 15:52

"Ананас Експрес" - младежка комедия с мирис на джойнт

Видян 3806 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затъпяването на младежта е баснословна тема, характерна не само за нищо нямащите за вършене баби пред блока. Едно време младежите бяха обречени на умствено нивелиране от страна на  идеологическата цензура на левия тоталитаризъм. Днес леките опиати и наркотиците пък правят така, че унищожават мозъчните клетки на индивида. Затова не се пристрастявайте нито към фалшивия утопизъм на социалистическите идеи, нито към към даден вид дрога. Ефектът и от двете е прогресиращ провинциализъм.


Не е така обаче когато посредством призмата на кино-индустрията, изобличаваща, коригираща, иронизираща, се експонират социалните болежки на обществото. Сега, нека не се лъжем, филмът „Ананас Експрес“ няма за цел да натрива носовете на онези люде, които  използват дихателните си органи  и за други неща, освен за естествените си физиологически нужди. Просто защото смисълът на комедията е да забавлява, а не да рисува апокалиптично бъдещето ни.


Далеч от сериозността на подобни помисли са главните герои в „Ананас Експрес“, което наименование спрямо сюжета е вид трева. Въпросните субекти са типичните американски младежи, нехранимайковци и лентяи, с много свободно време и малко идеи как да го оползотворят смислено. Либералната демокрация може да бъде горда с  Дейл (Сет Роган) и Сол (Джеймс Франко), тъй като двете основни персони от екранизацията са преди всичко функция на съвременния политически либерализъм и чак след това на сценаристите на филма  Еван Голдбърг и Сет Рожен. Въпросните Дейл и Сол имат здрава социална връзка помежду си, а именно – единият е дилър на другия (а днес това значи повече от семейство). И за тях живота си тече, до момента в който една угарка от цигара (познайте каква) не се озовава на погрешното място.


Забавлението в „Ананас Експрес“ го има. То се поражда естествено от проследяването на неестествения ефект на опиатите. И не само че не убива  умствени клетки, а напротив, дори ги раздвижва. Гаранция за което е и продуцентът на продукцията,  Джъд Апатоу, който бе замесен и в „40-годишен девственик“, „Позабременяла“, „Прелъстен и изоставен“ и др.


Затова е добре да отбележите датата 24.10.2008, защото тогава е премиерата на филма по кината в България. И именно там, в големите киносалони, ще може да сдобиете с „Ананас Експрес“, а не по тъмните улички от подозрителни субекти в съмнителните часове на нощта.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак