09.11.2008 17:33

Инвестирайте парите си в имоти

Видян 1264 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Моментната ситуация на пазарите и финансите в целия свят е несигурна, защото е трудно да се предвиди и планира какво ще се случи.
Специалистите избягват да се ангажират с прогнози, но на българския пазар ситуацията все пак не е високо рискова на този етап.
Силната финансова криза, засегнала развитите страни, в България евентуално може да се отрази главно в банковия сектор и то не в целия, а там, където капиталите са чуждестранни.
Това вероятно ще доведе и до по-консервативна политика на банките, която някои от тях вече въприеха през последните две – три седмици.
Много трудно се отпускат кредити към този момент, даже лизингите са затруднени, което е и следствие от затрудненото за банките външно финансиране. То пък от своя страна е причината за повишаването на лихвените проценти по кредитите. Вдигат се и процентите на самофинансиране по ипотеки, а изчакването на банките при затруднения с внасяне на месечните такси се е свило до 2, както 19’ вече писа.
Въпреки настоящата ситуация, драстични спадове с цените на недвижимите имоти у нас не се очакват. По-скоро може да се предвиди известно понаместване там, където е необходимо.
Първокласните имоти с добри локации няма да загубят от стойността си. Те са и онази част от пазара, която винаги ще го крепи, вярват всички експерти в областта на недвижимите имоти.
И все пак купувачите са предпазливи.
Част от тях не могат да закупят онова, което наистина искат заради затегнатото кредитиране, което пък от своя страна води до намаляване на търсенето и като нищо може да предизвика една на практика неестествена криза.
От друга страна, ограниченото кредитиране води до невъзможност за развитие на някои проекти, което би могло да доведе до намаляване на предлагането. То обаче в момента превъзхожда търсенето, така че тази опасност е по-малка. Повечето инвеститори са предвидили риска, а онези, които са в затруднено положение вече разсрочват погасяванията си към своите банки. Трезорите не са заинтересовани тези добри кредити да се превърнат в лоши и да ги завлекат.
Нормално е да има лек спад в цените на някои имоти, но хората, които имат опит са наясно, че качествено изпълнение винаги се търси и ще запази цените си.
Специалистите съветват да не държим парите си заспали, а да ги инвестираме. Известна е поговорката за лова на риба в мътна вода.
Инвестицията в недвижим имот, която допреди година се правеше заради непрекъснатите скокове на котировките, вечеима нов смисъл. Тя е добра не толкова заради доходността, а повече заради стабилността. А нали точно тя се търси във време на криза.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак