25.01.2023 16:14

Менса: Българчетата стават по-умни от родителите си

Видян 1902 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Противно на песимистичните оценки, българите стават все по-интелигентни. Този може би изненадващ за някои извод се налага от информация, предоставена от Менса България специално за "24 часа - 168 истории".


Редовните тестове на Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност показват, че персентилът на хората у нас към 2022 г. се е повишил значително спрямо 2009 г. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 или 132 точки в зависимост от използвания тест и останалите хора.



В Mенса се приемат много различни тестове, стига да са стандартизирани, нормирани и одобрени от асоциации на професионални психолози. Два от най-известните IQ тестове са “Станфорд-Бине” и “Кател”. Това означава, че когато си се явил на тест и си събрал над 148 точки например в тест на “Кател” или 132 точки по скалата на “Станфорд-Бине” имаш 98 персентила и по този начин си попаднал сред двата процента най-умни хора в света.


Съвсем малко са тези, които притежават 99 персентила, а стойност 100 не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина.



“На базата на тестовете, които провеждаме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни - обяснява Даниела Лечева, национален надзорен психолог в Менса България. - Съвсем наскоро прегледах резултатите от 2009 г. Тогава успеваемостта на тестовете е била 26,00% от явилите се.


Докато за миналата година при нас тя беше 26,77%, което наистина може да се тълкува като повишаване на интелигентността на сънародниците ни. Другата хипотеза е, че при нас се явяват само хора, които подозират, че са високоинтелигентни и искат да си го докажат.”



Любопитното е, че данните на Менса опровергават популярната теза, че в последните десетилетия България се е появило “чалга поколение”, което не обича да чете.


“Информацията е на основата на тест, който се проведе миналата година за първи път у нас сред деца от 10 до 14 години и е с вариант за директно членство в Менса.


На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив - там децата са с най-висок персентил - информира по този повод Лечева. - На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат съответно 5-о и 6-о място. Тоест поне от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата”



В същото време в Гоце Делчев са се явили малко деца, тоест извадката е по-малка, но от явилите се е по-напред от София.


“В големите градове – София, Пловдив и Варна, стандартно провеждаме тестове през няколко месеца, докато в по-малките - когато се съберат достатъчно хора, желаещи да участват - обяснява и Милена Арав, председател на Менса България. - Така през тази година на 29 април очакваме да посетим за първи път и Велико Търново.


Важно е също така да се каже, че класацията се прави за явилите се при нас, а не става дума за някаква представителна извадка. Но все пак те са с изявен интерес, а децата са една крачка напред спрямо другите, защото се грижат да решават такъв тип логически задачи. Необходимо е да уточним, че в международен план с цел да се избегне некоректното сравняване на резултатите вече не се дават точки, а единствено персентил.”


Разгледани според половата принадлежност на детския тест най-висок среден персентил показват момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се нареждат момичетата, родени в Пловдив, а след тях наравно са момичетата, родени в София и Варна, информират още от организацията.


Докато на теста “15+ години” най-високи са средните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив. Броят тествани в тази възрастова категория в градовете Гоце Делчев и Плевен е малък, за да може да се правят конкретни изводи, но ако все пак ги включим - Гоце Делчев изпреварва Плевен. На този тест по-добре се справят жените, отколкото мъжете, в градовете Варна, Гоце Делчев и Плевен. А по-успешни са мъжете от Пловдив, Русе и София.


Като цяло по съотношението на високоинтелигентните жени спрямо мъжете сме сред водещите нации в света, отбелязват с гордост от българския отдел на организацията. У нас то е 63% към 37% в полза на мъжете и по този показател изпреварваме много от развитите държави.


Всъщност България е на 4-о място от всички държави - след Франция, Пакистан и Босна и Херцеговина. А след нас остават такива страни като Германия (66% на 34%), Великобритания и Белгия с по 65 на 35%, както и САЩ, където умните жени са 33% от общия брой на членовете на Менса.


Резултатите на организацията се смятат за изключително престижни. Менса е със сериозни традиции и съществува вече от 76 години. Началото е поставено в Англия през 1946 г. и до 1960 г. е предимно британски клуб. Впоследствие обществото на високоинтелигентните хора има бурен растеж в Америка. А към днешна дата около 90 страни по света са членки на международната организация с общо над 145 000 членове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог