20.10.2008 10:42

Сърби,македонци и българи: "Ние сме велики, другите са виновни"

Видян 1911 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданите на Македония, България и Сърбия имат еднакви предразсъдъци, стереотипи и мироглед. Това показват данните от изследването "Стереотипи в нашия дом и съседите ни".


"От една страна всички имат традиционно ксенофобско отношение спрямо другите, а от друга имат чувството, че нещо им е отнето, което им принадлежи. В същото време всички вярват в своята ексклузивност и страдат от ценностната конфузия", казва сръбският социолог Джокица Йованович. Поради тази причина има известна загриженост, че ще се стигне до евроинтеграцията без да има интеграция помежду им и диалог между балканските народи", казва още известния социолог, който е професор във Философския факултет в Белградския университет. Изявлението бе направено по време на дискусията "Култура на мира, идентичност и междуетнически отношения в Сърбия и на Балканите в рамките на европейската интеграция". Проектът е организиран от Центъра за социологически изследвания към Философския факултет в Ниш. Той е съфинансиран от Сръбското министерството на науката и образованието и ще бъде осъществен на територията на Сърбия, Македония и България до 2010 година. Изследването има за цел да намери отговор на няколко въпроси сред които – причинете за балканските трусове, какви са балканските народи, колко те са склони към конфликти и към толерантност. Каква е тяхната зрелост и готовност за обща и европейска интеграция. Първата част от изследването вече е готово и тя се отнася до "стереотипите и предразсъдъците".
Според данните от изследването най-разпространеното мнение на Балканите е: "Ние сме жертви". Сред останалите стереотипи е и този "Имаме славна история", "Други са виновни за нашите проблеми, защото ние сме жертви". Според учените тези и подобни стереотипи и за в бъдеще ще бъдат част от обществения живот в тази част на Европа. Според Йованович данните ясно показват, че мнозинството от хората в трите държави смята, че "те са прави", а останалите "виновни". Когато става въпрос за конфликтите от последните две десетилетия на Балканите общо е мнението, че "великите сили или други балкански народи са виновни за случващото се". Според 72.3 на сто от запитаните в Македония "вмешателството на великите сили е причина за балканските конфликти, на това мнение са 76.3 на сто от запитаните в България и 91.5 на сто от сърбите. Този резултат показва, че сред сръбските граждани остава валиден стереотипът, че "за загубата на сръбските територии" преди всичко носи отговорност Западния свят. На въпрос дали войните са причинени от национализъм на балканските народи мнозинството от гражданите на Сърбия, Македония и България отговарят положително. На това мнение в Македония са 69.3 на сто, в Сърбия така смятат 61,7 на сто от запитаните, а в България 53,2 на сто. На въпрос кой народ е най-виновен за конфликтите на Балканите в Сърбия най-често отговарят албанците и хърватите - 43,9 на сто, след тях сърбите посочват босненските мюсюлмани – 23,7 на сто. Според македонците най-големите виновници са албанците и гърците - 38,7 на сто, след това македонците посочват албанците и босненците - 18%, а за 8 на сто от гражданите на Македония това са сърбите и гърците. За 36 на сто от българите албанците и босненските мюсюлмани са най-виновните, след това българите нареждат албанците и сърбите - 18,9 на сто и босненските мюсюлмани и сърбите - 6,7 на сто, каза още Йованович, цитиран от сръбската преса.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

София МОНО 2024

Започва фестивалът София МОНО 2024

Литературата оживява на откритата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Ден за блясък, ден за разкош, ден за изява

Ден за блясък, ден за разкош, ден за изява. Позволете на