09.10.2008 10:05

Вещи на Жак Брел - продадени на търг за 1.27 млн. евро

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръкописи и лични предмети на Жак Брел, който почина преди 30 години, бяха изложени в "Сотби`с", като един от ръкописите - на песента "Амстердам" бе купен на цена от 110 000 евро.


Общо 95-те предмета - ръкописи, фотографии, китари, плочи, принадлежали на певеца, достигнаха цена от 1.27 млн. евро, докато очакванията преди търга бяха за около 340 000 - 470 000 евро. Гвоздеят на търга - тетрадка със спирала, съдържаща думите на песента "Амстердам" бе купена по телефона за 108 750 евро от белгийски колекционер, удвоявайки първоначално очакваната цена. Друга тетрадка, в която са написани думите на "Матилда" вдигна очакваната цена почти пет пъти, достигайки 72 550 евро. Ръкописът на "Песента на Джаки" бе продаден за 31 950 евро, а музикалната комедия "Човекът от Ламанша" бе предварително закупена от Националната библиотека за 23 550 евро. Китара на Брел се продаде за 18 750 евро. Предметите на търга бяха от частна колекция. Вдовицата на певеца изрази своето възмущение от търга, тъй като бе предложила, според радио "Инфо" да изкупи цялата колекция за 175 000 евро. "Това е културно наследство, не се продава. Жалко е и е малко срамно", заяви тя пред радиото. Почитателка на Брел заяви, че разпродажбата е едновременно "вълнуваща и срамна". "Това не отговаря изобщо на личността на Брел, бих искала всичко да отиде във фондацията "Жак Брел", каза тя. /АФП



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.