19.05.2013 08:55

Стенли Дашов - новаторът, който сложи пластмасовата карта в джоба ни

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 1954 г. компанията на Стенли Дашов (Stanley Dashew) разполага само с 1 300 долара. На вратата чукат доставчици, изискващи незабавно плащане, активите на компанията са пред риск да бъдат конфискувани за данъци и сметки, а следващо плащане от задължени лица не се очаква през седмицата.


Но базираната в Калифорния компания на младия предприемач не само оцелява в този критичен момент. Точно тогава Дашов бизнес машинс излиза с неустоимо предложение към света и предлага едно от най-успешните нововъведения във финансовия сектор - поименните релефни пластмасови карти - кредитни и дебитни инструменти, без които не можем да си представим съвременния свят. Историята разказва в. Financial times.


От съществуване на ръба, компанията се изстрелва във висините на успеха със своя пробив. Човекът, който стои зад това голямо начинание е Стенли Дашов, който през април 2013 г. почина на 96 години в Лос Анджелис. До миналата година същият откривател и човек с дух споделяше с читателите на Huffington Post съвети за оцеляване в трудни времена. 


Автобиографията на Стенли Дашов - You Can Do It! е публикувана през 2010 г. В книгата са описани успешни бизнес примери в това число опита на Хенри Форд и Томас Едисон. Откривателят споделя много от техните характерни белези като находчивост, интереси в много области, тотална увереност, че изход винаги има... Но според съавтора на книгата Джоузеф Клъс вдъхновението си Дашов е получавал от упоритата работа на родителите си.


Стенли Дашов е роден на 16 септември 1916 г. в Харлем, Ню Йорк. Той е син на емигрант от Русия и на емигрантка от Литва. Баща му, находчив адвокат, премества семейството си в разрастващата се северна част на Помона. Там купува и разработва имоти и впоследствие става собственик на местната автобусна компания. Майка му - учителка, недоволна от стандартите в учебния сектор, застава начело на реорганизацията на града по отношение на образователната система. 


След три години в колежа Дашов устройва своя комфортен живот. Става пътуващ продавач в различни североизточни щати на компанията Addressograph-Multigraph, чиито машини отпечатват релефни табели, посочващи адрес. Промяната идва през 1950 г., когато предприемчивият еврейн се мести заедно с първата си съпруга в Калифорния. Там той се изправя в директна конкуренция с досегашния си работодател и предлага на пазара карти с адрес и пластмасови указващи табели. Компанията е имала успех, според автобиографията, защото новите машини са работели по-бързо от тези на Addressograph-Multigraph.


Финансовата криза през 1954 г. заварва Стенли Дашов в патова ситуация - решил е точно в този момент да разширява бизнеса си като предостави копиращи и щамповащи машини на американската армия. Налага се да продаде яхтата, с която идва в Калифорния. По-късно същата годината със само 1 000 долара в касата, той е принуден да достави на военновъздушната база щамповаща машина с все още липсващи компоненти, само с цел да ускори плащането. Стресът води до развод с Марта.


След края на кризата Дашов започва упорито да проучва технологията, чрез която военните запазват своите записки. И дали тя може да се приложи в зареждане на карти, които до този момент са били само на хартиен носител и по този начин лесно са се късали. Възможностите за принтиране и съхранение на база данни пасват отлично за задачата. Единственото, което липсва, е подходящият материал и той решава да замени хартията с пластмаса.


Банк ъф Америка веднага проявява интерес към нововъведението. През 1958 г. банката възлага първата си поръчка за машина, която да започне да произвежда джобни карти с информация, които по-късно се превръщат в днешната Visa. Експанзията на компанията дава свободата на Дашов да изрази уменията си на мореплавател и любител на яхтите. За презентацията на American Express Стенли Дашов подарява карти на изпълнителните директори с брандираната фраза: "Член на клуба от ... " Надпис, който до ден днешен съществува.


Докато пробивът преобръща потребителските навици, Дашов се отдръпва от индустрията на кредитните карти.

 

Сред останалите технологии, разработени от талантливия евреин, са система за акостиране в плитчини за петролни танкери и средства за пренасяне на материали около мините. 


С втората си съпруга Рита, за която се жени през 1958 г., Дашов финансира център за чуждестранни студенти, който се занимава с осведомеността на имигрантите.


Стенли Дашов остава изобретател до края на дните си. През 2006 г., страдащ от Паркинсон и компресия на гръбначния стълб, той измисля уред за помощ при ходенето, който нарича Dashaway.


Нетърпелив, когато става дума за тънкостите при изграждане на прототипи, получаване на сертификати за безопасност и изпитване на материали. Но буден и ентусиазиран в откриването на нови възможности - такъв ще бъде запомнен Стенли Дашов.




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева