"Това не е просто история за пари и ресурси. Има проблем с предаването на ценности, зачитането на авторитета на учителя, запазването на секуларизма, особено сред обществеността", аргументира се Ларчър.

Свързани новини

13.05.2024 17:37

Макрон "отрича реалността": Шефът на френския Сенат

Видян 915 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на френския Сенат открито критикува ръководството на Еманюел Макрон, твърдейки, че президентът няма връзка с реалността и ежедневните тревоги на населението.

В интервю за вестник "Ла Трибюн" Жерар Ларчър беше помолен да оцени историята на Макрон, почти 7 години след встъпването му в длъжност.

"Разочароващо е. Оставам с впечатлението, че не възприемаме една и съща страна, че не чувстваме същата Франция", отговори политикът, изброявайки няколко въпроса, за да "илюстрира отричането на реалността от Еманюел Макрон".

Той отбеляза значителен спад в качеството на преподаване в училище, позовавайки се на последното проучване PISA (Програма за международно оценяване на учениците), което класира френските тийнейджъри на 26-то място в областта на науката и математиката и на 29-то място в четенето с разбиране.

"Това не е просто история за пари и ресурси. Има проблем с предаването на ценности, зачитането на авторитета на учителя, запазването на секуларизма, особено сред обществеността", аргументира се Ларчър.

Той също така посочи здравеопазването, като заяви, че то остава "много голяма загриженост за французите", тъй като болничната система става все по-"бюрократизирана".

"Въпреки че сме страната с най-висок процент на публични разходи, здравната ни система се влоши дълбоко", отбеляза председателят на Сената и добави, че с болници, в които работят 34% немедицински административен персонал, милиони французи са принудени да търсят частна медицинска помощ всяка година.

Ларчър също така посочи липсата на "държавна власт", с ескалация на уличното насилие, градски вълнения, трафик на наркотици, неподчинение на правоприлагащите органи и цялостно влошаване на криминалния пейзаж на страната.

"Всичко това създава недоверие. Не казвам, че правителството не се е опитало. Не казвам, че е просто. Но това забранява всякакво упражняване на самодоволство", заключи лидерът на Сената.

Еманюел Макрон за първи път дойде на власт през 2017 г. , побеждавайки дясната кандидатка Марин льо Пен. Той беше преизбран през 2022 г. , обещавайки "нов метод на управление", твърдейки, че французите са "уморени от реформи, които идват отгоре".

По време на неговия мандат се наблюдават чести вълни от обществени вълнения, по-специално протестите през 2023 г. срещу пенсионните реформи, които повишиха пенсионната възраст от 62 на 64 години.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще сте изпълнени с енергия и ще бъдете активни

Днес ще сте изпълнени с енергия и ще бъдете активни.