Церемонията по изпращането на българския контингент в Косово се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград.

Свързани новини

21.05.2024 16:59

100 български военнослужещи заминават за Косово

Видян 539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Церемонията по изпращането на българския контингент в Косово се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов лично се обърна към офицерите, сержантите и войниците от състава на българската рота от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово.
"Вярвам във вашите възможности, мотивация, отговорност и дисциплина. Убеден съм, че с достойнство ще изпълните поставените ви задачи. Вие сте лицето на българския войник не само пред гражданите на Косово, но и пред повече от 27 държави – съюзници и партньори, които участват в тази мисия. Продължавайте да издигате авторитета на българския войник", заяви адм. Ефтимов.
Той уточни, че заповедта за активирането на контингента е дошла в петък вечерта, а във вторник страната ни вече изпраща над 100 мъже и жени – окомплектовани, сертифицирани, мотивирани, готови да изпълнят мисията. Адмирал Ефтимов посочи, че с допълнителното развръщане на контингента в Косово вече имаме около 300 военнослужещи, което е значителен принос към операцията на НАТО.
Началникът на отбраната отбеляза, че във времена на геополитическо противоборство Българската армия е гарант за мира и стабилността не само на България, но и на региона на Западните Балкани.
"За това се изискват много усилия, подготовка, многобройни сертификации, лишения и преди всичко дисциплина", категоричен бе той.
В словото си отговор заместник-командирът на Втория многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на Алианса в Косово майор Красимир Дамянов благодари на военното ръководство на Министерството на отбраната за оказаното му доверие.
"Убеден съм, че със съвместни усилия ще изградим сплотен екип, който ще се справи с поставените му задачи и ще издигне престижа на Въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване", каза той.
Българският контингент е съставен основно от военнослужещи от Трето бригадно командване – Благоевград. Той ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.
По-късно днес бе открит реновираният щаб на военното формирование в Благоевград.
"Живеем в много сложна и динамична обстановка, в която няма съмнение в нуждата от Въоръжените ни сили. Затова трябва да правим военната професия и подобряващите се условия на заплащане, инфраструктура и модернизация достояние на обществото", каза началникът на отбраната адмирал Ефтимов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си идеи

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си