29.06.2024 17:00

Учен иска да имплантира на затворниците "спомени" за техните престъпления, които показват гледната точка на жертвата

Видян 3283 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учен представи концепция за затвор на бъдещето, която според него ще ускори освобождаването на престъпник до минути, вместо до години или десетилетия.

Наречен Cognify, проектът ще имплантира в мозъка на човека синтетични спомени за извършеното от него престъпление, но от гледната точка на жертвата.

Системата би могла да включва устройство, подобно на VR, което да показва генерирани от изкуствен интелект кадри от престъплението, съчетано с мозъчен имплант, който предизвиква емоционални състояния като разкаяние или съжаление - чувства, които някои хора не могат да предизвикат сами.

Концепцията, разработена от Хашем Ал-Гаили, ще осигури дългосрочен ефект от терапевтичната сесия, като направи спомените постоянни.


В момента в САЩ има над 1,7 милиона души, които са в затвора.

Въпреки че служителите отдавна твърдят, че затворът възпира нарушителите от бъдещи престъпления, повече от 100 проучвания през 2021 г. установиха, че той не предпазва хората от повторно извършване на престъпление.

Имайки предвид това, Ал-Гайли гледа към бъдещето със затвор, за който твърди, че ще помага на престъпниците да се учат от миналото си.


"Един ден Cognify ще може да създава и имплантира изкуствени спомени директно в мозъка на затворника", се казва в описателен видеоклип.

'Тези сложни, ярки и реалистични спомени се създават в реално време с помощта на съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Макар че рехабилитацията ще трае няколко минути, за престъпника тя ще изглежда като години.

'В съзнанието на престъпника времето би минавало различно по-бавно, отколкото в реалния живот, което би го накарало да преживее години", се споделя във видеото.

В зависимост от сериозността на престъплението на субекта и присъдата му, спомените биха могли да бъдат адаптирани към нуждите от рехабилитация на всеки субект.


 Затворниците се подлагат на сканиране на мозъка с висока разделителна способност, което създава подробна карта на нервните им пътища.

Картата позволява на устройството Cognify да се насочи към специфични области на мозъка, отговорни за паметта, разсъжденията и логическото мислене.

Тези задачи се намират в хипокампуса, префронталния кортекс, амигдалата, теменния дял и предната цингуларна кора.

Устройството започва работа, като показва на затворника генерирани от изкуствен интелект спомени за неговите престъпления, които могат да включват домашно насилие, престъпления от омраза и дискриминация, присвояване, търговия с вътрешна информация, кражби и измами.


Освен визуалните ефекти технологията може да стимулира и физическа реакция, като позволи на извършителя да почувства болката и страданието, които жертвата му е изпитала.

"Някои спомени са създадени, за да предизвикат последствия и травми", се казва във видеото.

"Такива спомени биха могли да симулират дългосрочните последици от насилствените действия, като например скръбта на семейството на жертвата или физическата и емоционалната травма, която е преживяла жертвата.


 Източник: DailyMail


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци