Свързани новини

02.06.2011 17:12

Заковават цените на цигарите до 2015-а

Видян 1742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовият министър Симеон Дянков зарадва половин България вчера, след като обяви, че акцизът на цигарите няма да бъде повишаван през следващите 4 години. 

Новината той съобщи на международен форум за противодействието на контрабандата, на който участва заедно с шефа на Агенция Митници Ваньо Танов. 

Според Дянков задържането на акциза през следващите години е част от плана на правителството, част от него бил и драстичният скок на папиросите през 2010 г. Вицето посочи, че целта на правителството е била акцизът да се увеличи в по-тежката от икономическа гледна точка предходна година, което в по-добри години, като 2011-а, ще окаже ефект върху инфлацията. „Страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация“, продължи Дянков. 

От своя страна Танов обяви, че през последната година страните от ЕС смятат за основен проблем контрабандата на цигари от Изток. По думите му тя има няколко аспекта – въвеждане на цигари в България от трети страни, въвеждане на цигари през вътрешни граници, а третият момент е търговията на цигари без платен акциз. Контрабандата е евтина, като в цената й не влизат акцизът и добавената стойност, те напускат дадена страна и достигат пазара с цел нелегална търговия. 

„Има и фалшиви цигари с цел нелегална търговия. Опити за нелегално вкарване на цигари стават и в момента са на предимно непопулярни марки цигари“, каза още Ваньо Танов.

Само преди седмица лекари от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести Св. София да настояха законът за тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места у нас да влезе в сила от 1 януари 2012 г. Те поискаха решението да бъде взето до есента преди изборите. Според статистиката близо 85% от болните в белодробните клиники са пушачи, а 2/3 от останалите 15% са пасивни пушачи. 40% от мъжете и 19% от жените са страстни пушачи. Това ни нарежда на второ място след Гърция сред страните от ЕС, но сме на първо място по брой на пушачите на 15-годишна възраст. На тази възраст 36% от момчетата и 28% от момичетата пушат. 

Първият град, който въведе пълна забрана за тютюнопушенето на обществени места, бе Кюстендил. Всеки собственик на заведение под Хисарлъка вече ще бъде глобяван до 50 000 лв., ако на масите има дори и един пепелник, гласи заповедта на кмета Петър Паунов.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец