Свързани новини

20.12.2009 14:17

БСП: В страната се налага „авторитарна демокрация“

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната е в ситуация на налагане на "авторитарна демокрация“. Това е една от оценките, изведени в доклада за политическата позиция на НС на БСП по правителствената програма "Политиката и управление на ГЕРБ“, информира БГНЕС.


По тази тема на днешното заседание на ръководството на БСП говори Янаки Стоилов. Стилът на управлението на ГЕРБ се характеризира с авторитарност, популизъм, некомпетентност и непоследователност, заяви той. Това застрашава европейския път на България. Целта, според позицията на БСП, е единствената партия - алтернатива да бъде дискредитирана и изолирана от политическия живот на страната. Стоилов цитира данни, според които в момента подкрепата за БСП е около 12 %, поддръжката за ГЕРБ е намаляла със 7%, но въпреки това тя е с два-три пъти повече, отколкото за Левицата. Заедно с това, намаляването на доверието в ГЕРБ не означава покачване на подкрепата за БСП, каза той.
В анализа си Стоилов подчерта, че кадровият състав на правителството отразява интересите на големи корпоративни кръгове и че управлението на ГЕРБ е типично дясно. Задълбочава се дясната политика и се ограничават социалните разходи, отлагат се икономическият растеж и повишаването на доходите на българите, здравеопазването става по-скъпо и по-малко достъпно, липсва национална индустриална политика – са част от изводите в доклада. Съществува колеблива и неопределена политика на правителството в такива важни сектори като енергетиката. Заявява се участие в трансгранични проекти, но няма категорично изразено отношение към стратегическите енергийни начинания
Засега е налице изоставане в първоначалния график за стартиране на процедурите около завършването на трите магистрали – Тракия, Марица и Люлин. Административната реформа се свежда до закриване на няколко агенции и съкращения на служители. Досега са уволнение над 300 държавни служители на висши управленски нива, което е безпрецедентно през последните 10 години, и се извършват назначения по политически мотиви. Подценява се местното самоуправление и отсъства регионална политика, науката е изправена пред финансови ограничения, а културата е на свободния пазар. В доклада се казва също, че управляващите умело използват ситуацията на криза.


В дух на самокритичност са констатациите за състоянието в БСП. В анализа се твърди, че трябва да се възстанови лявата политическа идентичност, моралния образ на Левицата и да се привлекат ярки професионалисти в различни области.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.