Свързани новини

23.07.2013 13:40

Бум на тютюнопроизводителите в района на Гоце Делчев

Видян 993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хора с образование и професии се връщат на нивите на село заради безработицата. Берачи на тютюн в извънработно време има дори и от кметските управи. Причината е финансова, а очакванията тази година са за висок добив и добра цена.



Ибрахим Карагьозов е заместник- кмет на община Сатовча. На работа е от 8:30 часа. Преди това, в 3:00 сутринта, е на нивата. Разказва, че жена му е учителка, но двамата разчитат на тютюна, за да допълват бюджета си.



„Имаме големи деца, имам студент 1 курс и момиче, което догодина ще бъде абитуриентка. Със заплатите е почти невъзможно да се издържат двама студенти, както и да се поддържа един нормален живот на семейството,” обясни Карагьозов, предаде Бтв.



Управникът става по тъмно и тръгва за нивата, която е на 20 километра от Сатовча. След няколко часа труд на полето, сяда зад бюрото в Общината. На нивата се трудят почти всички общински служители, както и учителите и дори полицаите от Сатовча.



Тютюнът пък тази година е много хубав, разказват местните. „Качеството на тютюневата реколта тази година в България е изключително добро и няма да позволим да бъде манипулирана цената от към качество, защото тенденцията винаги е такава, когато има повече количество на тютюна се опитват да манипулират цената,” обясни кметът на Сатовча Арбен Мименов.



Да гледат тютюн са се върнали и много гурбетчии. „Цялото семейство са ангажирани и после, като разделиш сумата, не стига до никъде. Друго в нашия район не може да расте, работа няма, за жените особено – само няколко цеха, и това ни е препитанието,” обясни местна жена.



Тази година се очаква продукцията да надхвърли 2 000 тона, почти два пъти повече от миналата. Не са ясни изкупните цени, но хората се заричат да не продадат и едно листо тютюн за по-малко от 6,50 лева на килограм.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със