Свързани новини

16.05.2014 17:03

ДКЕВР започна да пише актовете на ЕРП-тата

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 40 млн. лева и 2 млрд. лева може да достигне общата сума, с която ще бъдат глобени ЕРП-тата. Това каза в интервю за предаването „Денят започва" по БНТ Еленко Божков, член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Комисията е констатирала около 2700 нарушения, извършени от ЕРП-тата. Божков обясни, че при извършените проверки е установено, че действията на дружествата са в противоречие със закона и това е описано в докладите на проверяващите.


Повече от половината от нарушенията са свързани с крайните потребители. Именно заради това енергийният регулатор е принуден да вземе мерки.


Не малка част от нарушенията са свързани с монтирането и експлоатацията на електромерите. Едно от големите и честите нарушения при смяната им била, че се извършвала без присъствието на собственика или свидетеля, така че дава основание за съмнение за манипулиране, разясни Еленко Божков. Нарушения са установени и при отчитането на данните от електромерите - това не било правено в точно определен срок.


По думите на Божков една част от нарушенията са технически и ще бъдат предадени на Министерство на икономиката и енергетиката за съставяне на актове. За останалите 2000-2200 нарушения актове ще бъдат съставени от контролните органи в ДКЕВР. Те ще бъдат представени на нарушителите, в случая ЕРП-тата. След изчакване на евентуалните възражения, предстои и съставяне на наказателни постановления. Експертът обясни, че глобите по тях са от 20 000 лева до 1 млн. лева. Ако се наложат глоби по всички наказателни постановления общата сума ще достигне милиарди.


„Времето за предупреждения и сплашване мина. Сега е време за действия", категоричен е Еленко Божков.


Той обясни, че писането на актовете вече е започнало. Поради големия им брой времето, което ще е необходимо, е 30-35 работни дни.


Относно процедурите за отнемане на лицензите на ЕРП-тата, Божков каза, че работата по тях продължава, като в момента е дадена възможност за преговори и изясняване на обстоятелствата.


Според Божков основното, което интересува хората, е цената на тока, а не толкова глобите. На въпрос дали се очаква скок на цената, той заяви, че не вижда предпоставки за някакви драми преди 30 юни. По закон именно това е дата за определяне цената на тока за следващия период.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.