Свързани новини

12.11.2013 11:20

Една година Златистия агонизира в съда

Видян 1890 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендарният дупнишки ъндърграунд герой - Злати Златев – Златистия, вече година се опитва да осъди Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията", но към момента нещата се протакат,съобщава бинюз.бг.


Претенциите на осъдения на 18 години затвор Злати са, че в затвора не е назначено адекватно лечение на болния му крак и той всеки момент може да бъде отрязан.


Златистия излежава присъда за убийство на бизнесмена Любомир Мантарков, станало на 23 ноември 1997 година пред бар „Астика”, прекръстен сега на „Континентал”, в центъра на Дупница.


Зад решетките заболяването на Златев се отключва от рана на дясното бедро, получена при катастрофа през 2001 г. Тогава е опериран, но получава частична парализа. Пооправя се, но после пада с кола в язовир Дяково и си чупи крака на същото място.


Според изчисленията на адвоката му от 2009 г. насам са похарчени между 500 000 и 600 000 лева - пари на данъкоплатците за охрана на Златистия.


Ставало въпрос за двама полицаи, които ежедневно следели Злати да не избяга с прословутите си патерици от сградата на Софийския затвор.


ВИП-затворникът твърди, че не са му осигурили нормално лечение.


Делото започва на 13 ноември миналата година и се води от съдия Камелия Серафимова. Още на първото заседание е назначена медицинска експертиза за състоянието на затворника.


До момента е имало общо седем заседания, а поредното предстои на 10 декември. През тези 12 месеца в съдебна зала се „завъртат“ различни прокурори.


През разпит минават и 12 свидетели. Четирима от тях са затворници. Всички те разказват как са помагали на Златистия и са му правили превръзки с живовляк, заради изтичащата от крака му гной.


По думите не пандизчиите всяка нощ непоносими болки будят Златев, който с крясъците си лишава от сън и съседите му по килия.


Свидетелите подкрепят Злати, че в затвора не го лекуват както трябва. Според тях медицинското лице там се водело само по документи и ако ти стане лошо, могат да ти обърнат внимание едва след час.


Един от съкилийниците на бившия ВИС-аджия обяснява и за негов дихателен проблем. Златистия го молел всяка вечер да го следи дали диша и ако усети, че има проблем, да го събуди веднага и да извика помощ.


От затворническата болница също потвърждават, че дупничанинът неколкократно е лекуван, но резултатите не са с дълготраен ефект.  Освен това той не се повлиявал и на медикаментозното лечение.


Спънка за приключване на делото се явява определеното преди месеци вещо лице, което на няколко пъти пропуска разпитите си в Софийския административен съд.


Две седмици преди Коледа магистратите ще направят пореден опит да чуят експертното му заключение. Дали обаче това ще стане не е много сигурно, тъй като досега призоваването му все е неуспешно. Но знае ли човек – по Коледа стават чудеса…



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Разследват смъртта на мъж в арест в Ямбол

Разследват смъртта на мъж в арест в Ямбол

Прокуратурата разследва смъртта на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 14 юли 21:00ч.

Странният случай с Бенджамин Бътън

Режисьор: Дейвид Финчър
В ролите: Брад Пит Бенджамин Бътън Кейт Бланшет Daisy Тараджи Хенсън Куини

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ceгa eмoциитe ви ca бaлaнcиpaни

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ceгa eмoциитe ви ca бaлaнcиpaни, възпpиeмaтe вcичĸo, ĸoeтo ce cлyчвa