Свързани новини

10.02.2014 13:09

Янаки Стоилов: Не обявихме листата, преценяваме възможностите

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На конгреса трябваше да се обсъдят позициите на БСП и това, с което тя ще се представи на изборите - проектът за предизборна платформа, формата, с който ще се явим, националните задачи, които имаме и самата дискусия, която беше много активна. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, в ефира на ТВ7. На въпрос защо Мартин Шулц не е присъствал, той обясни, че програмата му е много динамична във връзка с предстоящите избори, както и че не е имал ангажимент да присъства на конгреса, но вероятно ще дойде в България преди самите избори.


По повод обвинението, че е звучал евроскептицизъм, народният представител отрече това твърдение и каза, че самият Сергей Станишев иска да утвърди развитието на ЕС, но е направил реалистичен анализ какво представлява в момента ЕС и какви са нагласите на голяма част от европейците към този ЕС. „Мисля, че този трезв поглед е необходим, защото и самите избори, които предстоят, независимо, че са европейски, ще бъдат много важни в национален план по две причини: българските граждани искат да видят как чрез ЕС да решаваме нашите собствени проблеми и с оглед на това, че при голямата динамика на политическата ситуация -  споровете, които течаха и протестите, тези избори се разглеждат като реален тест за влиянието на политическите партии в България. Ние трябва да действаме и на европейско и на национално ниво, за да решим нашите национални задачи. Партията, която успее да го направи най-добре, има и най-големи шансове, защото ние трябва да докараме Европа в България, ако образно се изразя, а не да разглеждаме Европа като нашите епизодични посещения в Брюксел или Страсбург“, категоричен е той.


Стоилов коментира и въпроса защо не е обявена на конгреса листата за европейските избори. По неговите думи е взето решение да се използват още няколко седмици след пристигането на предложенията от организациите и всички общински конференции, да бъде направен анализ и да се преценят всички възможности, а след това Националният съвет на БСП да направи предложението за листата, с която БСП и КБ ще участва. „Най-вероятно Станишев не само като лидер на БСП, но и на ПЕС ще се включи по този пряк начин в кампанията. БСП няма кандидат за еврокомисар, не допускам, че и правителството са поемали персонални ангажименти към когото и да било“, заяви зам.-председателят на БСП.


В листата вероятно ще има хора, които не са от БСП


„При формирането на листата вероятно ще включим хора, които не са от БСП и това не е инцидент. Но трябва да стане ясно, че е логично след период на работа, тези хора да станат част от БСП и да помагат за нейното представителство, а не както ставаше в редица случаи, някой получава подкрепата на БСП, а след това казва, че е нещо различно, самостоятелно, и че той има друг политически път“, каза той. Според него това не е европейско и не е коректно към хората, които оказват своята подкрепа. „Силата на една партия не е толкова в палитрата от хора, които взема от тук и там, а в способността си да привлече последователни политици, добри експерти и те да бъдат изразителите на това, което е политиката на партията“, каза той.


Няма пречка да се проведе референдум за вида на данъците


На въпрос дали БСП изпълнява предизборните си обещания, Янаки Стоилов заяви категорично, че не е имало управление в предишните години, което толкова плътно да се придържа към обявените предизборни ангажименти. „С монополите още не сме се справили и правителството работи по тази тема. Промените в тази област трябва да са радикални, а не компромисни. Това са проблеми, които не могат да бъдат преодолени за месеци, когато са трупани с години“, допълни той.


По неговите думи за плоския данък е направена една стъпка, която се състои във възстановянето на платения данък от хората, които получават доходи в размер на минималната заплата и това ще бъде направено в началото на следващата година. „Остана въпросът за другата част, за хората с най-високите доходи. Става въпрос за високи доходи, които трябва да бъдат облагани с по-висока ставка. Виждаме, че по този въпрос има колебания в правителството, както и несъгласие в ДПС, която е другата партия, подкрепяща правителството“, обясни той. Според него БСП е извървяла своя път от плоското към прогресивното облагане. „За да преодолеем тази ситуация смятам, че този въпрос трябва да бъде поставен пред цялото общество. Проблемът в закона за референдумите са високите прагове за участие, които не са моя заслуга. По отношение на данъците има забрана, която не позволява да бъдат подлагани въпроси за размера на данъците, но няма пречка да се проведе референдум по вида на данъците. Пример за въпрос е дали българските граждани са съгласни да се замени пропорционалното с прогресивно облагане на доходите на физически лица“, каза той. Стоилов е на мнение, че това е една възможност за инициатива на парламентарната група, но за това трябва да се говори след европейските избори, за да не се отклонява вниманието.


„2014г освен социалните мерки, трябва още по-отчетливо да се очертае характера на нашата политика, изразяваща се в започване на реиндустриализация, цялостна модернизация и възстановяване на социалната държава“, заключи Янаки Стоилов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на