Свързани новини

14.07.2009 09:12

Яне Янев: Да се свика ВНС преди президентските избори

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още в изборната нощ беше решено кой ще носи отговорност за управлението на страната. Българският народ избра мажоритарно Бойко Борисов за премиер като хората гласуваха за неговата партия, каза лидерът на ПП РЗС Яне Янев, цитиран от БГНЕС.


Ние казахме, че той може да разчита на ПП РЗС, ако създаде партийно правителство, а не да служи на някаква групировка, посочи Янев. Ние започнахме една последователна борба срещу корупция и искаме преди всичко да се стигне до ясни приоритети, за които има консенсус, допълни той. Важното е е да се потърси отговорност на всички, които през тези 20 години ограбваха държавата. Единствените партии, които са назовавали с конкретни имена, замесени в корупцията са ГЕРБ и РЗС, подчерта лидерът на РЗС. Трябва да се премахва корупцията със скалпел и то не на думи, а с видими резултати. Много опасно е да се правят прибързани изявления и да се упрекват институциите, те трябва да бъдат реформирани, а не набеждавани, уточни Янев.
Прокуратурата е част от независимата власт и не може ей така да решим и да я сложим в изпълнителната власт. България има един почтен и некорумпиран Главен прокурор, но системата не работи. РЗС ще предложи днес НС да се създаде Конституционно мнозинство от ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и Атака, като се подпише споразумение за борба с корупцията. Първата стъпка е редно да бъде за промяна на действащата Конституция.
Втората стъпка е да се свика Велико народно събрание и то преди президентските избори. Ако искаме България да стане президентска република, то това трябва да стане с референдум. Великото народно събрание трябва да създаде нова Конституция, защото сегашната е прокомунистическа, луканова конституция. Ето ние, например считаме, че вицепрезидент е излишен. Съдебната власт с този ВСС с политически назначения обслужва политически партии. По този начин се осъществява политическо брокерство. А Съдебната власт трябва да е абсолютно независима. Другите промени са свързани с местната власт - не са необходими 236 общини, не е нужно да са повече от 100, убеден е Яне Янев. Освен това не може Народното събрание да е от 240 души, трябва да има не повече от 120.
Сега практически Народното събрание не упражнява контрол - идват министрите лъжат и отделен министър не може да бъде отзован. Това е Конституционен казус, завърши Янев.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.