Свързани новини

26.03.2009 09:16

Макалдауни: "САЩ е ангажиран приятел на България!"

Видян 976 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"На първо място искам да кажа, че проблемът с икономическата криза е много важен. Миналата седмица бях във Вашингтон по тези въпроси за среща с новата администрация и говорихме и за нашето партньорство с България", каза посланикът на САЩ в България Нанси Макалдауни пред бТВ, цитирана от БГНЕС.


"Вие знаете за мерките предприети от президент Обама, като една от тях е за съвместна работа с групата на Г-20, посочи посланикът. Всеки път когато има голямо влизане на държавата в големи харчове има опасност от инфлация, но това което трябва да направим е да овладеем ситуацията. Експертите от САЩ са сравнили положението с това от 30-те години. Те считат, че правителството е закъсняло малко с мерките, което се отнася и за много от европейските страни", посочи Макалдауни. "Сега се опитваме да подадем ръка на тези, които имат нужда от помощ, както заяви президентът Обама. Зная, че българските политици имат икономически планове и българското общество имаше възможност по телевизията да види в дебата какви мерки смятат да предприемат политиците. В този дебат имаше един печеливш и това е народът, защото когато политиците показват какво мислят – това е прозрачно и е важно за народа. Аз защитавам хипотезата, че САЩ е ангажиран приятел на България и затова ние говорим честно за проблемите, които виждаме", отбеляза посланикът. "Говорим за проблемите, които ни тревожат. Един от тях е купуването на гласове. Гласът на един гражданин е инструмент, с който можете да говорите за бъдещето на страната. Когато се купува този глас, вие все едно хвърляте на боклука този инструмент. Много е важно, че активно се включи неправителствения сектор в борбата срещу това. Друг положителен момент е, че се занимавате сериозно с прозрачността на средствата и финансирането на партиите. Парламентът се занимава с изборните закони, но дори и да не бъдат приети тези закони, важното е партиите да се ангажират морално с това", категорична е Макалдауни.


"Корупцията е един проблем, който съществува във всяка една държава, има го и в САЩ. България не е измислила корупцията. Но тя и организираната престъпност са най-големият проблем в страната ви, но трябва да бъде ангажирана цялата общественост и политиците да се борят с това. Българските граждани не говорят за върховенство на закона, както ние в САЩ, а казват искаме правосъдие и това е човешко!", подчерта Макалдауни. "Вместо тези средства да се разходват за пътища и други проекти за подобряване живота на хората, тези средства отиват в нечии джобове. Трябва да работим заедно за преодоляването им. И когато дойде новият посланик на САЩ да не цитирате предишните посланици какво са казвали за високата корупция в страната.
Ние сме ангажирани да работим с това правителство, ще работим и със следващото. Ние сме съюзници, заедно сме членове на НАТО и сме част от демократичното семейство", подчерта Нанси Макалдауни. Тя посочи в отговор на въпрос, че всички кандидати за ръководители на НАТО са достойни и заслужили хора, включително и Соломон Паси.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 14 юли 21:00ч.

Странният случай с Бенджамин Бътън

Режисьор: Дейвид Финчър
В ролите: Брад Пит Бенджамин Бътън Кейт Бланшет Daisy Тараджи Хенсън Куини

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец