ЕС категорично осъди нахлуването на Хамас в Израел през октомври миналата година и признава правото на еврейската държава да се защитава, но „това право на защита трябва да се прилага в съответствие с международното право“, подчерта Борел. „Въпросът е: ще се случи ли това? И ако не се случи, какво да се прави?“

Свързани новини

27.05.2024 18:00

Подкрепата и на Израел, и на международното право става все по-трудна: Борел

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членовете на ЕС са разделени по отношение на войната в Газа, тъй като целта за спазване на международното право изглежда е в противоречие с подкрепата за Израел, заяви ръководителят на блока по въпросите на сигурността и външната политика Жозеп Борел.

Миналия петък Международният съд (МС) нареди на Израел да спре военната си офанзива в град Рафах в Газа, където в момента над един милион души живеят в силно пренаселени условия.

Докато говореше на събитие на Европейския университетски институт във Флоренция същия ден, Борел спомена решението на базирания в Хага съд, като го нарече въпрос, който разделя ЕС.

„Ще трябва да избираме между подкрепата ни за международните институции и върховенството на закона или подкрепата ни за Израел“, каза той, като добави, че ще бъде трудно да направим двете „съвместими“.

ЕС категорично осъди нахлуването на Хамас в Израел през октомври миналата година и признава правото на еврейската държава да се защитава, но „това право на защита трябва да се прилага в съответствие с международното право“, подчерта Борел. „Въпросът е: ще се случи ли това? И ако не се случи, какво да се прави?“

В неделя Израелските сили за отбрана бомбардираха квартал Тел Ал-Султан в Рафах, наричайки това целенасочен удар по двама лидери на бойната групировка Хамас. Съобщава се, че при удара са загинали най-малко 35 души.

Дипломатът на ЕС заяви също така, че всички държави членки са съгласни с необходимостта да се търси решение, основано на съществуването на две държави. Той отхвърли тезата, че признаването на палестинската държавност е „подарък за Хамас“ - след като такива обвинения бяха отправени към Ирландия, Норвегия и Испания заради обещанието им да признаят Палестина миналата седмица.

Борел нарече критиката „напълно неоснователна“, тъй като Палестинската автономия, а не нейният съперник Хамас, служи за „ядрото“ на бъдещата палестинска национална държава. Той твърди, че „не съществува военно решение на конфликта в Близкия изток“ и че е необходима дипломация, за да се излезе от „задънената улица“. В противен случай „ще вървим от погребение на погребение, поколение след поколение“, предупреди той.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

пенсии

8,5 млрд. лева са разходите за пенсиите към края на май

Разходите за пенсии към края на май са 8,5 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Може да активизирате отношенията си бизнес партньори

Може да активизирате отношенията си бизнес партньори,