Свързани новини

04.12.2013 14:12

Стенд за сърце у нас струва 600 евро, в ЕС - 100

Видян 4609 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои медицински изделия у нас се продават на шест пъти по-висока цена от реалната. Болниците фактурират изделието, а Касата го плаща. Разликата в цената се разделя между доставчици и лекари. Стенд за сърце – медицинско изделие, което се плаща изцяло от НЗОК, струва около 100 евро в страните от ЕС, но в България Касата плаща 600 евро, съобщи TV7.


Бюджетът на Касата за медицински изделия е 76 млн. лева, 36 от тях са само за стендове. Ако изделията се получаваха на реалната им цена – тази която плащат останалите страни в ЕС, за закупуването им щяха да бъдат достатъчни само 6 млн. лева.


От НЗОК увериха, че с обявената нова процедура от април 2014 г. ще имаме по-ниски цени на някои медицински изделия. Законът изисква всеки търговец, желаещ да продава у нас, задължително да регистрира изделието и цената му в регистър, който се попълва до юни 2014 г.


Д-р Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите и бивш член на Надзорния съвет на Здравната каса и д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз, обясниха, че този регистър се бави умишлено от две години. Регулацията, която липсва при медицинските изделия, лесно може да бъде въведена на същия принцип, на който са лекарствата, но поради нежелание това не се случва. Проблемът е, че по този начин се защитават лобистките интереси на търговци и вносители, а не на пациентите, поясниха специалистите. „Високите цени са поддържани умишлено“, категоричен бе д-р Таушанов.


„Лекарският съюз по никакъв начин не участва в подготвянето и изготвянето на методиката за медицинските изделия, тя се изработва от НЗОК. Здравната каса като единствен платец на медицински изделия и единственият, който преговаря пряко с производители и търговци, трябва да изработи методика. Ние не участваме в този процес“, разясни Ленков.


„Касата прави методика в ущърб на пациентите. Той е принуден или да купи евтино и некачествено медицински изделия или да закупи скъпоструващ ефикасен медикамент“, заяви Ленков. „Трябва да бъде даде възможност на лекаря да прецени в конкретния случай кое медицинско изделие е най-подходящо за пациента, а не най-евтиното“, настояват медиците.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак