Свързани новини

29.08.2011 11:37

Столична Община помага на аутисти

Видян 1545 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втори общински център за деца с аутизъм ще бъде открит догодина в район „Подуяне”. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети единствения засега общински център за деца с аутизъм в София, предаде Агенция Фокус. Фандъкова присъства на откриването на нова зона към Центъра за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблем с аутистичния спектър на столичния булевард „Александър Стамболийски”. От днес освен 40 деца с аутизъм, там ще могат да ходят и 20 младежи със същия проблем.


Кметът обясни, че за втория център е определена къща в „Подуяне”, която предстои да бъде ремонтирана и пригодена за нуждите на децата. През 2012 г. ще бъде заложен и бюджет за това. Все още не може да се каже колко деца ще могат да ползват неговите услуги. Знае се, че в момента за такава услуга чакат 50 деца в София.


Центърът на бул. „Александър Стамболийски” е открит през 2007 г,. съвместно с Асоциацията на деца с аутизъм. В събота и неделя там се правят обучения на родителите, защото и те имат нужда от подкрепа, посочи Фандъкова и подчерта, че с разширението се откриват шест нови работни места. Издръжката на центъра става от държавно делегираните дейности и е 12 000 месечно. Общината се грижи за поддръжката и ремонтите е сградата. „Изключително важно беше, че успяхме да разширим този център. До този момент той е единственият обществен център в София. Миналата година открихме такъв частен център, който съществува. Но тук услугата е безплатна за деца, младежите и техните родители. Така, че ние осъзнаваме, че това е една от важните ни задачи”, уточни Фандъкова.


Тя допълни, че за четири години на територията на Столична община са открити 27 социални центрове. Освен за работа с деца и хора с различни увреждания, има и центрове за работа с деца и жени, жертва на насилие. Шест подобни центъра се предвижда да бъдат открити през следващата година в рамките на дългосрочната програма на Столична община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.