12.09.2008 09:29

Строят жилищен комплекс върху отрови

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жилищен, хотелски, административен научноизследователски и развлекателен комплекс възнамерява да изгради предприемач върху зелените площи в академичната база на Института по електроника към БАН, в която се работи с радиоактивни вещества.


Въпреки че в Закона за БАН, приет през 1991 година, преди реституциите изрично е казано, че със собствеността върху имотите на институцията може да се разпорежда само парламента, съдът си е позволил да реституира част от земите на 8-ми километър до бул. „Цариградско шосе“. От една страна придобилият право на собственост върху част от кампуса на института разполага със съответните нотариални актове. От друга страна обаче ръководството на БАН се позовава на закона, който в случая е нарушен. За това въпросът, който бе повдигнат от депутата от ДСБ Иван Иванов в средата на миналата година пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е отишъл в началото на тази година в съда, научи 19`.


Парцелът, върху който фирмата „Трифонов СД“, занимаваща се с туроператорска дейност възнамерява да строи и за част от който вече има одобрен устройствен план, се намира между Института по електроника, станцията за втечнени газове и мощна инсталация за електроннолъчево топене. Лабораториите, които вероятно ще бъдат засегнати работят съвместно с ЕС. Според скицата на проекта строителното петно ще унищожи една от сградите за ядрени изследвания и ядрена енергетика. От БАН са категорични, че земята там е неподатлива, вече се е напукала и реализирането на проекта може да доведе до непоправими последствия. И по-важното в района се работи с радиоактивни вещества, а пък строежите се предвижда да бъдат извършвани в близост до експерименталния ядрен реактор, който се намира в западното крило на корпуса.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей