Свързани новини

10.08.2009 16:59

Свободните работни места намалели с 46%

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сериозен спад от 46% сред предлаганите работни места в сравнение със същия период на миналата година отчита индексът JOBIX, който е специализиран в мониторинга на пазара на труда по интернет. В бюрата по труда пък са регистрирани до момента 282 хил. човека. Тенденцията за покачване на безработицата се наблюдава от 8 месеца. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. Според анализите на Агенцията по заетостта към края на август официалната безработица ще се доближи до 8 на сто. Такава ще бъде нейната средна стойност и за 2009 г. Това става на фона на очакванията за двуцифрен процент на регистрираните хора без работа през есента и зимата. Освен взетите мерки за запазване на едноцифрено число по този показател се съгласуват действия и с всичките 1000 трудови посредници, които работят с Агенцията по заетостта. Според обстоен преглед на работните позиции се забелязва, че работодателите в страната, които търсят служители посредством обяви налагат нова схема. Така например ресторантьорите пускат съобщение, с която се търси сервитьор или барман, но при насрочено интервю с желаещия се оказва, че от него се изисква да умее да ''помага'' в кухнята или да ''налива'' бира от бара. Така вместо да дават три заплати т.нар. шефове се отървават само с 500-600 лева и мъглявото обяснение, че при натрупан стаж повече от 3 месеца ще им даде бонус. При обявите за шофьор пък се ползва следния трик, който е:


- Умения за работа с документи


- Силна физика


- Опит с фактуриране и др.


''Това изискване е любимо на повечето малки куриерски фирми, където текучеството е голямо и се работи под голямо напрежение'', обясни Теодор Михов, който е в този бизнес от пет години. Не е по-различно положението в туристическия бранш, който генерира 15% от БВП. В този сектор от икономиката са ангажирани пряко 117 000 души и 140 000 допълнително през зимния и летния активен сезон. Спадът от 20% на чуждестранни туристи заради световната икономическа криза също е оказал ефект върху работодателите. Така например за администратори работните места са намалели с 35%. Собствениците на хотели и ресторанти залагат на опитни и обучени кадри, които са със стаж от минимум 5 години. Обявените позиции са 23 803, което е с 46% по-малко от 2008. В същото време изпратените CV-та са 792 775 или със 140% повече спрямо същия месец на миналата година, когато са били изпратени само 330 930. Тенденцията на нарастване в броя на изпратени формуляри за работа се запазва. Задълбочаващата се разлика между броя предлагани позиции и кандидатствания, макар и в различна степен, е налице в почти всички сектори на икономиката, твърдят от JOBIX.



Търсят студенти в хотелите



Хотелиерите все още търсят студенти за кухнята, рецепцията и администрацията, информира Rl-studio. За ресторантите към туристическите комплекси изискванията са кандидатите да умеят да работят сръчно. На същите им се налага да режат и белят плодове и зеленчуци , като заплащането варира от 600-700 лева, а почивните дни са един или два. На работещите се предлага и безплатен транспорт, ако работят до късните часове. За рецепцията е нужно задължителното владеене на английски език. В по-елитните хотели се изисква и говоренето на руски или немски.



Гърци примамват с €500 болногледачки



Гърци търсят през отпускарските месеци български жени, които да се грижат за възрастните им трудноподвижни родители. В южната ни съседка месечното заплащане на този вид услуга върви по 500 евро. Тук обаче се ангажиментът е денонощен, тъй като младите членове на семейството са във ваканция, но поне предлага храна и покрив. Другото изискване е слабо разбиране на гръцки език, което включва да се комуникира с речник от битови изрази. В момента около 100 000 българи работят в Гърция, но през лятото техния брой скача с още 30 000, сочат данните на местните власти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен