Свързани новини

22.01.2013 15:36

Цветанов: Трафикът на хора е бизнес за $32 млрд.

Видян 1011 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

32 милиарда долара е печалбата от трафика на хора годишно. По-голямата част от печалбата идва от проституция, а останалата от трафик на хора за работа на черно. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време старта на кампанията „Нулева толерантност към трафика на хора”. Инициативата е организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, председател на която е самият Цветанов, с подкрепата на Менпауър България и представителството на неправителствената организация А21 за България.


137 са регистрираните жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация, 113 са мъже, а 24 са жени. В сравнение с 2011 г. година има скок на откритите жертви.


Според министър Цветанов голяма част от младите хора приемат сезонна работа и бригади, без да се интересуват кой ги предлага и дали е лицензиран представител. Това създава голяма опасност за попадане в схема за трафик на хора.


„Обществото трябва да знае, че много често телефони, залепени по спирките, са измамни. Много често след излизане от страната работодателят взима личните документи, няма подписан договор, това са най-честите проблеми. Трябва задължително да има трудов договор на български или език, който работникът разбира и личният му документ винаги да е в него. Ако му е отнет, трябва задължително да се информират полицейските служби в съответното населено място, тъй като те са жертва на трафик, а не съучастник на съответния „работодател”, обясни Цветанов.


От Менпауър България започват информационна кампания, която ще се провежда в 9 града. Те ще разясняват опасностите от трафик на хора с цел трудова експлоатация.


„Трафикът на хора е модерната форма на робство. Към момента засегнати от това престъпление са около 12-13 милиона души, независимо дали са били карани да се трудят принудително или да проституират. Това е втората по големина и най-бързо развиваща се нелегална индустрия в света след търговията с наркотици и оръжие”, коментира Надя Василева , управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия. Тя подчерта, че жертва на това престъпление може да стане човек от всяка раса, пол, възраст и националност.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден ви предоставя възможността да вземете най-доброто решение

Днешният ден ви предоставя възможността да вземете