13.07.2024 16:50

Тези "живи планини" са болни и ако умрат, могат да отнесат със себе си милиони

Видян 5823 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ако разглеждаме Хималаите като "жива същност", то тя вече е загубила краката си. И в момента стомашната му мазнина се размърдва от повишаването на температурата, предизвикано от изменението на климата и засилената човешка дейност", казва Смрити Баснет, глациолог от Сиким, хималайски щат в Индия.

Топенето на снега се е увеличило поради нагряването на скалите под тънкия лед през лятото и до 30-40 години многогодишните реки, извиращи от Хималаите, може да започнат да пресъхват, добавя тя.

Това и редица проучвания - на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), Индийското училище по бизнес в Хайдерабад и Yale Environment 360 - предизвикаха искания за предоставяне на Хималаите на "статут на жива единица" от активисти на над 60 социални организации от почти всички хималайски щати, включително Химачал Прадеш (HP), Утаракханд, Джаму и Кашмир (J&K), Асам, Аруначал Прадеш и Сиким.


Това означава да се предоставят на Хималаите същите юридически права и защита, с които се ползват хората, и да се привлече спешно вниманието към кризата в Хималаите. В Индия преди седем години река Ганг получи "статут на живо същество".  

Активистите в някои от щатите също така сигнализират за пропуски в планирането на дейностите за развитие, както и за социална дискриминация при оказване на помощ и възстановяване. Пракаш Бхандари, съосновател на неправителствената организация (НПО) "Химдхара", заяви, че зачестилите бедствия в Хималаите - свлачища, внезапни наводнения и наводнения в равнините - се дължат на изменението на климата и са резултат от погрешни практики през последните няколко десетилетия.

Бедствието от 2013 г. в Утаракханд и последвалите трагедии в HP и J&K, включително неотдавнашното откритие, че малкият град Джошимат в Утаракханд потъва, многократно бяха посочвани като ключови предизвикателства.

Въпреки че веднага след бедствията се обсъждат по-добри практики и планиране, няма значителни действия или последващи дискусии за справяне с предизвикателствата. 


Науката за отдръпващите се ледници

Тенденцията за отдръпване на ледниците е подчертана в проучване на Анжал Пракаш, директор на изследванията и доцент в Института за публична политика "Бхарти" към Индийското училище по бизнес в Хайдерабад, Южна Индия.

Около 210 млн. души живеят в района на Хималаите Хиндукуш (ХКХ), докато 1,3 млрд. души живеят надолу по течението и зависят от прясната вода от неговите реки и потоци, казва Пракаш.


 Той цитира проучване на ISRO, според което около 75% от хималайските ледници се отдръпват с тревожни темпове.

"Това отстъпление ще увеличи променливостта на водния поток към районите надолу по течението и ще застраши устойчивостта на използването на водата в най-населените басейни на Земята", добави той.

Ефектите се засилват от изменението на климата и глобалното затопляне. Активистите са разтревожени от оскъдните снеговалежи и дъждове през изминалата зима, а и по-постепенно през последното десетилетие.

Притесненията им нарастват с рекордно високите температури това лято в цяла Индия, включително в обикновено по-хладните хималайски щати.


В статия в Yale Environment 360 се посочва, че "площта на хималайските ледници е намаляла с 40 % спрямо максимума си по време на малкия ледников период преди 400-700 години". Отбелязва се, че топенето на ледовете в Хималаите се е ускорило с най-бързи темпове от всички планински региони в света.

Сумия Дута, енергиен експерт, зелен активист и изследовател, работещ в областта на климатичната справедливост, заявява, че климатичните промени ще имат сериозни последици за индийските щати, които зависят от водата от хималайските реки.

"Над 200 реки, произхождащи от Хималаите, са пресъхнали през последните години, а 25% от площта под хималайските ледници е намаляла през последните няколко десетилетия", каза той. "През последните години е регистрирано средно повишение на температурата от 1,6C в западния хималайски регион и 1,49C в източния хималайски регион."


UP, Bihar и West Bengal попадат в горния, средния и долния басейн на река Ганг и допринасят за 30 % от общото производство на зърнени храни в Индия.


По-слабите снеговалежи и валежи ще доведат до намаляване на производството на хранителни зърнени култури и ще предизвикат продоволствена несигурност в Индия и по света, тъй като страната е вторият по големина износител на зърнени култури.


"Фермерите в Пенджаб, Харяна, Юпитер и Западен Бенгал, които разчитат на речната вода за напояване, може би в бъдеще ще могат да жънат само две култури вместо сегашните три", каза Дута. "В близко бъдеще водата за напояване ще бъде на разположение до април всяка година, след което ще последва остър недостиг, което ще бъде сериозна причина за безпокойство."


От друга страна, планинските щати са изправени пред намаляване на производството на плодове. В J&K и HP, които са основни производители на ябълки, непрекъснато се наблюдава спад в производството.


През 2022-23 г. реколтата беше силно засегната от липсата на снеговалежи. Тенденцията се запазва и през тази година, като земеделските стопани очакват по-ниска реколта, според Бхагия Сидхоли, производител на ябълки от Чопал в Шимла, столицата на HP.


Въздействие върху подхранването на подземните води


Пракаш заяви, че тенденцията на отдръпване на ледниците може да повлияе и на "подхранването на подземните води" в Хималайския регион, тъй като ледниците са основният им източник.


"В предпланините, където валежите са много, подпочвените води са в изобилие", казва Пракаш в своето проучване. "Въпреки това, поради неравната и скалиста повърхност, голям процент от валежите се оттича. Това води до по-малко количество вода, която преминава от земните недра в подземните водни басейни."


Той допълва, че при благоприятни обстоятелства подземните води се просмукват чрез извори, които формират основния източник на вода за селските и градските селища в цялата Хималайска верига.


Като решение Дута призовава за промени в схемите на отглеждане на културите или сроковете на сеитба. Той предупреждава, че ситуацията в западния хималайски регион може да бъде по-сериозна от тази в основните щати производители на хранителни зърнени култури - ЮП, Западен Бенгал и Бихар.


Той също така предлага по-добро изпълнение на мисията Jal Jeevan (която има за цел да осигури питейна вода от чешмата на всяко домакинство), устойчиви земеделски практики и необходимостта да се намери среден път между модерните и традиционните земеделски методи, разпространени в Индия, за да се гарантира продоволствената сигурност на най-многолюдната страна в света.


 Автор: Санджиев Кумар, независим журналист в Шимла, Индия



 


 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Не очаквайте нови финансови възможности

Не очаквайте нови финансови възможности и големи