27.10.2008 09:59

А на нас - праз

Видян 1803 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"А на вас ,а на вас - ананас,


 а на нас, а на нас - лук праз" - това е част от припев, който предизвикваше възторжен смях в Сатиричния театър в началото на 60-те години. Всъщност не беше смешно, защото трябваше да покаже разделението на тогавашните хора с възможност да имат разни екзотичности и всички останали. А възторгът очевидно е бил заради самия акт на произнасяне по въпроса. Сега вече, когато има ананаси за по 2 лева и нещо, можем да разсъждаваме и върху това ананасът ли е по-полезен, или празът. По принцип обаче, тук все още е прието,че щом нещо не е от нашите ширини, си заслужава да го имаме, а просто нещо като праза заслужава почти презрение. Въпрос на манталитет, не на осведоменост и грижа за разнообразяване на менюто ни с всичко, което нашата земя ни дава. Не е отбелязвано, по този повод, и празът да ни е чуждоземски, но нищо чудно и това да стане, след като чесънът на българския пазар е предимно китайски.


Към конкретното вече - не е настъпил най-силният сезон за запасяване с праз /все още има хора, които го правят/, но по пазарите и в магазините има все по-голямо разнообразие от този зеленчук, различни размери и различна крехкост. Ценообразуването, както по принцип е тук, не е съвсем ясно. Връзки огромни стръкове, по десетина във връзка, се продават по 4 -5 лева, а по-малки и по-крехки стръкове се струват по около лев и 50 ст. за връзка. В някои квартални магазинчета продават праза по стрък за двайсетина - трийсетина стотинки.


За всички, които имат обичай да казват и да смятат, че празът е аспержи за бедни, трябва да припомним, че България е била голям производител на аспержи навремето и те не са се смятали за нещо кой знае колко особено, а празът, от своя страна, е бил много почитана храна в древността още. Египтяните много са го почитали, бил е сред задължителните дарове за почит към боговете на сенките и съня. Когато фараонът Хеопс искал да изрази признателност към някой жрец, дарявал го с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз. През седми век празът става символ на галските племена, в сражения те украсявали шлемовете си със зеленчука, а сега си има достойното място в герба на Уелс.


Празът влияе положително на храносмилателната система, действа пречистващо, подпомага сърдечната дейност, предпазва от атеросклероза, препоръчва се при лекуване на хрема, подходящ е за хранене на бременни жени заради фолиевата киселина, която съдържа. Както е известно на заинтересуваните, у нас празът е и елемент от борбата с махмурлука - в състава на студената зелева чорба, освен лют пипер има, естествено, и ситно нарязан праз. Денонощната нужда от витамините В за възрастен човек може да се набави с 5 грама праз.


Една от най-известните и изискани френски супи е ВИШИСОАЗ и на практика е супа с праз. Създадена е от Луи Диат - готвач в нюйоркския "Риц Карлтън". За нея ви трябват 3 стръка праз, половин кило картофи, 2 с.л. краве масло, 1 ч. ч. заквасена сметана, малко индийско орехче и сол на вкус. Бялата част на праза нарязвате на кръгчета, картофите на кубчета. Задушавате праза в маслото петнайсетина минути, доливате литър и половина вода, посолявате и добавяте картофите. Вари се на тих огън около половин час, след което пасирате, добавяте индийското орехче и още сол, ако трябва, слагате и сметаната, разбърквате и като се охлади, прибирате в хладилника. Супата се сервира студена.


 Предложение за още една супа, допълнението към която може да ви хареса повече от тази ДАТСКА СУПА С ПРАЗ.


 Необходими са ви 150 грама бекон, 50 грама масло, 2-3 с.л. зехтин , 3-4 стръка праз, сол, индийско орехче, мащерка и половин литър течна сметана. За така споменатата гарнитура: няколко филийки хляб, масло, червен хайвер и перца лук. Супата правите така: запържвате бекона в масло и зехтин, докато се разтопи сланината му, прибавяте ситно нарязания праз и задушавате няколко минути. Заливате - това е интересен момент - с газирана вода, поръсвате с подправките и варите десетина минути, накрая разреждате със сметаната. За гарнитурата трябва да сте наясно - препичате хляба, намазвате с масло и хайвер и украсявате с лук. Доставете си това удоволствие в някой от студените и мрачни дни,които неизбежно ни предстоят.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Бъдете искрени и честни

Има ли нещо в живота ви, което отдавна е отминало, но