27.07.2024 06:00

"Подпорната" стена-хотел на Алепу се оказа законна след министър ГБС от ППДБ

Видян 505 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съдебната сага около „подпорния“ хотел  на Шофьорския плаж в Алепу окончателно приключи с нокаут за  държавата. Само 20 дни след публикацията на „БАНКЕРЪ“ – “Скандалният проект “Алепу” възкръсна с решение на ВАС“ , Бургаският административен съд прекрати делото. Причината е фундаментална – прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на “Подпорната стена” и по-нататъшните упражнения загубиха всякакъв смисъл.


Само напомняме, че ДНСК е част от системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто министър в кабинета на ППДБ беше Андрей Цеков - по съвпадение преди това изпълнителен директор и дългогодишен юрист на инвеститора в "подпорната стена" ГБС и съдружник със собственика на фирмата Пешов. Съпредседателят на "антикорупционната" уж партия ПП Асен Василев е политически баща и "шапка" на Цеков. А Алепу беше един от последните останали диви плажове в републиката, иконичен още от филма Оркестър без име и финала му с песента Оставаме за цялата нация.

Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани именно с това последното решение на ВАС, за което информирахме в началото на месеца, именно защото в него беше посочено, че министърът на регионалното развитие и благоустройството неправилно е отказал да съгласува проекта.

В тази връзка, на парламентарен контрол беше привикан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Тя заяви, че се очаква

окончателно решение на съда по казуса с подпорната стена,

в която е “вграден” бъдещ жилищен комплекс “Алепу – Бриз вилидж”.

Сега обаче става ясно, че на практика дело няма да има, тъй като прокуратурата е оттеглила протеста си срещу издаденото от ДНСК решение за ползване на обекта и за въвеждането му в експлоатация.

Бургаското държавно обвинение е счело, че

делото се обезсмисля, след решението на върховните магистрати,

които посочиха, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство неправилно е приело за нищожен административен акт разрешението за ползване на “подпорната стена”, която се води укрепително съоръжение.

Според тяхното „вътрешно убеждение“,  нищожността не означава, че въвеждането в експлоатация на обекта трябва да бъде спряно. Така на практика след окончателните действия на магистратите изграждането на “подпорната стена” в местността Алепу край Шофьорския плаж вече е узаконено. Тоест – проектът, който близо една петилетка бе определян като скандален от всички институции и инстанции в държавата,

днес вече е съдебно изпран и съвсем законен.

Може би защото новият инвеститор се оказа по-оправен от предшествениците си.

Тук е моментът отново да припомним, че по времето на вихъра на скандала (края на април 2021 г.)  тогавашният собственик на градежа на брега на морето реши да се отърве от него.

“Главболгарстрой холдинг” АД, който притежаваше 100% от акциите на “ГБС Турс” ЕАД, носител на правото на строеж, джироса  (джирото беше вписано в Търговския регистър на 28 април) всичките 400 акции на общинския съветник от Приморско Стоян Василев, брат на “биг брадъра” Здравко Василев – трети в бургаската листа на “Изправи се! Мутри, вън!” А фирмата беше прекръстена на „Блек сий фемили резидънс“.

Веднага след сделката Стоян Василев публично обяви, че ще търси

законен и приемлив за обществото начин да завърши обекта.

И очевидно го е намерил…

По план на “Алепу” трябва да се построи курортно селище с 87 апартамента, кафене, заведение и други. Първият етап е укрепване, понеже районът е свлачищен. Именно затова се твърдеше, че първият етаж на хотела всъщност не е хотел, а подпорна стена.

А сега вече е ясно, че подпорен или не, скоро хотелът ще го видим завършен и работещ…


 


Радостина Тонева


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.