09.05.2015 09:12

Четвърта вечер на протести в Македония

Видян 751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напрежението в съседна Македония не стихва. За поредна четвърта вечер се провеждат антиправителствени протести в столицата Скопие. Силите на реда и тази вечер блокираха всички улици и булеварди водещи към сградата на правителството, като този път периметърът със заграждения беше дори по-голям.


 


Множеството скандира "Оставка", "Убийци", Стига мълчание", "Груйо отивай си", пише БЛИЦ.


 


Спонтанните протести в Скопие започнаха в началото на тази седмица, след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри как правителството на Никола Груевски се е опитало да прикрие убиеца на 21-годишния Мартин Нешковски през юни 2011 година.


 


Младежът е убит от полицейски служител, но властите прехвърлят вината на обикновен охранител. Кървавият инцидент стана по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след победата на парламентарните избори.


 


За оставка на премиера настояват и някои от бившите приближени на Никола Груевски. „Няма право, няма ред, няма човечност”, заяви Владимир Лазаревик, бивш зам.-министър на образованието.


 


Общественото недоволство към управляващите е провокирано от аудиозапис, разпространен от опозицията в който се чува как министър-председателят, вътрешният министър и говорителят на вътрешното министерство се опитват да прикрият убийството на 22 годишен младеж, пребит до смърт от спецполицаи през 2011 г.


 


Записът, който провокира общественото недоволство, може да се чуе само в няколко интернет сайта и малки телевизии. Големите медии в Македония неглижират скандала, защото са под контрола на правителството, твърди Сеат Ризванович, главен редактор в кабелната тв "24Вести"


 


Властта вече подготвя контрапротести в своя защита. Многохиляден антиправителствен протест е предвиден за 17 май, когато се опасяват много хора в Македония, че може да се стигне до сблъсъци с полицията или с контрапротестиращите.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Уорън Бъфет

Уорън Бъфет разкри на кого ще остави парите си

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни

Необвързаните вероятно ще ги сполетят любовни трепети

Необвързаните вероятно ще ги сполетят любовни