Свързани новини

17.10.2014 12:08

1,3 млн. души убити от бедствия за последните 20 години

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2013 година са отчетени 529 бедствия в световен мащаб. От тях 337 природни и 192 технологични.


Почти 100 милиона души са били засегнати от бедствията през миналата година.


Позитивното е, че има намаление на бедствията в сравнение с периода 2005-2011 година. Най-голям брой бедствия са възникнали през 2005 г., когато са отчетени общо 810 катастрофи.


Въпреки това няма съмнение, че изменението на климата ще доведе до увеличаване на честотата, последствията и броя на засегнатите. 87 на сто от хората, засегнати от природни бедствия през 2013 г., живеят в Азия, където са отчетени 41 на сто от всички бедствия през това десетилетие.


Броят на смъртните случаи, причинени от природни бедствия през 2013 г., е почти 80 на сто по-нисък от средния за десетилетието. Двете най-смъртоносни природни стихии за миналата година са тайфунът „Хайан" във Филипините и наводненията, причинени от мусонните дъждове, в Индия. Тайфунът е причинил смъртта на 7968 души, а наводненията в Индия на 6054.


Най-тежкото технологично бедствие за 2013-а е експлозията във фабрика за фойерверки във Виетнам, която засегна 4500 души.


Тези данни бяха оповестени по време на форум „Бедствия, аварии и катастрофи: подготвени ли сме?", организиран от представителството на Европейската комисия у нас, съвместно с Български червен кръст.


Влиянието на бедствията през последните 20 години е било опустошително. Над 4,4 милиарда души са засегнати, 1,3 милиона души са загинали.


Всяко едно евро, инвестирано в превенция, спестява между 4 и 7 евро, които трябва да платим после за преодоляване на щетите от бедствията, коментира Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас.


Бедствията са нещо, което за съжаление все повече и повече ще ни засяга, подчерта той. Председателят на БЧК Христо Григоров изтъкна, че целта на форума е да се засили вниманието на хората и политиците върху проблематиката. Бедствията са нещо, което в последните години непрекъснато ни съпътстват, подчерта той. Ако имаме правилна подготовка за реакция при кризи, щетите ще са значително по-малко, смята Григоров.


По думите му бедствията у нас показват влиянието на човешкия фактор за причиняването на бедствени ситуации. България няма право да губи повече човешки животи, категоричен е Христо Григоров.


Стотици милиони се дават целогодишно за преодоляване на щети от бедствията, коментира той. По думите му тези средства е можело да се инвестират в инфраструктура, в изследвания в медицината и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка?

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка? (Видео)

Смята се, че попадането в черна дупка би ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци