Свързани новини

22.07.2012 16:12

Борисов предупреди: След вота може да имаме нов кабинет

Видян 1495 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Важни думи, изказани лично от премиера в парламента в петък минаха почти незабелязани в публичното пространство. От трибуната на Народното събрание Бойко Борисов предупреди, че след вторник може да има ново правителство. Именно за този ден бяха насрочени дебатите по внесения от БСП, ДПС и независими депутати – общо 74 души, вот на недоверие срещу кабинета по въпросите на вътрешните работи и националната сигурност.


Възможно ли е, въпреки че разчита на не по-малко от 127 депутати – всички от ГЕРБ плюс доста независими, премиерът да свика предсрочни избори вече залагат много наблюдатели? Или пък той има предвид да извърши радикални промени в правителството като например отстраняването на безпомощни министри като външния, образователния, социалния?


Още в началото на пролетта 19 минути лансира версията, че е възможно след приключването на важните инфраструктурни обекти като лотове от магистралата и софийското метроу, посочено като отличен пример за усвояване на евросредства, да се поиска извънредно гласуване на избирателите.


Още повече, въпреки спада в доверието на електората, ГЕРБ все още води убедително с между 6 и 10% пред основния си опонент БСП в последните публикувани сондажи от юни. Дори да приемем, че покрай негативния евродоклад и останалите събития в сферата на сигурността управляващите са изгубили още точки, те определено са в по-добра позиция от останалите. Най-вече от очакваната да бъде „нов спастител” партия на Меглена Кунева, която тепърва се структурира. Старата десница в лицето на СДС и ДСБ също не е готова за избори след изтощителната битка за разпадане на Синята коалиция. Атака също би спечелила, понеже основният конкурент на тяхната националистическа почва НФСБ също теръпва се структурира.


От друга страна, въпреки негативните прогнози дори на бившия си лидер Първанов, че не е в състояние да направи подписка, БСП успя да събере около 700 000 парафа под искането си за референдум за възобновяване на строителството на АЕЦ Белене. Дори само достигането до допитване до народа вече е победа на червените, които и сами са изненадани от успеха си.


Насрочването на референдума е в ръцете на президента Плевнелиев, но то не може да се протака. Тогава решаваща ще се окаже ролята на вицето Маргарита Попова, която е по-силна фигура от Плевнелиев и от която могат да се очакват изненади.


Ако има предсрочни избори, ще бъде много важно дали те ще предхождат или пък ще останат след референдума. За ГЕРБ естествено е по-добре да не се разчита на късмет и в превръщането на референдума в своеобразен народен вот на доверие към властта, защото точно такава е целта на социалистите.


За техния лидер Станишев евентуалното съчетаване на тази и изборна кампания с битката му за постоянен председател на Партията на европейските социалисти, която оглавява като и.д. от миналата година, няма да бъде лесно, което също е коз в ръцете на ГЕРБ.


Нумерологичният анализ подсказва, че Борисов е в година за хазарт под знака на числото 6. Но същата е числовата характеристика и за Сергей Станишев.


Опитът на железни десни лидери като Маргарет Тачър показва, че тактиката на изненадата с предсрочни избори често печели. Но в политиката едва ли има универсални решения, които да се прилагат при всички времена и народи. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Очертава се щастлив ден за вашия брак

Очертава се щастлив ден за вашия брак.