Свързани новини

03.07.2009 13:22

Брюксел ни реди кабинет

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След брюкселските дантели и брюкселското зеле, ще трябва да харесаме и брюкселски кабинет.
Поради патовата ситуация, която се очертава на парламентарните избори утре, когато тройната коалиция и десницата се очаква да постигнат сходни резултати, от евростолицата ще ни редят правителство.
Шефът на европейското правителство Жозе Барозу има две задължителни причини за това.
От наша гледна точка това е оказаната от България в лицето на премиера Станишев подкрепа за преизбирането му като председател на ЕК, независимо, че е десен.
От негова гледна точка пък е много важно да се покаже като умел управник и да не позволи изпадане на страна – член на съюза в тежка политическа криза, която може да има ужасни социални и икономически последствия.
В случай че България се провали, неговият повторен 5-годишен мандат никак не е сигурен. Особено след безрезултатната борба с кризата и неумелото чешко председателство на ЕС. В сложната мисия ще помагат поелите кормилото на Европа шведи, които са известни като умерени и находчиви дипломати.
Решението, което ще подскаже Европа най-вероятно ще бъде широко мнозинство. В Европейския парламент беше създадено точно такова, тъй като на изборите през юни големите партии изгубиха ценни мандати, заради малките.
Уплахата от нарастващото влияние на крайната десница, представлявана у нас от Атака, и от отцепилите се от Барозовата Народна партия консерватори (у нас РЗС), наложи нещо нечувано.
Умеренодесните, социалистите и либералите направиха голяма коалиция в Брюксел, за да има стабилност в кризата, както 19’ писа своевременно.
Сляха се брюкселските началници на ГЕРБ и Сините + БСП + ДПС и НДСВ. Според прогнозите тези партии ще вземат над 70% от вота на избирателите у нас. Такова огромно мнозинство не е имало в Народното събрание след 1990 година. В период на криза, която се очаква да се задълбочава, политиците дължат това на народа и страната.
В противен случай, тъй като нито една партия няма да има необходимите поне 121 мандата, започва ходене по коалиционните мъки. Първенецът Бойко Борисов като достоен играч обяви многократно, че не ще да е премиер на мешан кабинет, а налаганата от олигарсите Кристалина Георгиева няма да може поради ангажимент към Световната банка.
Това ще наложи избирането на премиер между Цв. Цветанов и Иван Костов. На всичкото отгоре партньорите, дори да се разберат, ще имат сложната задача да преглътнат острия залък Яне Янев, ако РЗС излъчи депутати. Брюксел обаче може да каже твърдо НЕ на консерватора.
Не е ясно, ако в нова Тройна коалиция влезе Симеон, дали той ще има желание да се съобразява с наставления от своя бивш телохранител Бойко Борисов. Царят си е цар.
Досегашната Тройна коалиция, ако повтори процентните си резултати от евровота, не може да събере повече от 40-42%, което е недостатъчно за правителство. ЛИДЕР обяви, че като дясна партия трудно би влязъл в кабинет с управляващите до този момент. А отношението им към Яне и на него към Тройката е негативно.
Балансьор и за леви, и за десни би могла да се окаже Атака. Въпросът е, че изглежда невъзможно Брюксел да се съгласи Волен да диктува правилата.
Така всичко остава загадка. Освен ако не се допусне правителство на малцинството, което да управлява с негласно одобрение от друг ключов играч. Подобен кабинет България вече имаше за 2 години. Беров беше приет от бизнеса и вероятно олигарсите биха подкрепили второ издание. Въпросът е, че в ЕС не ще приемат подобен вариант.
Голямата битка всъщност е за еврофондовете, а в Брюксел не са по-малко заинтригувани от тях от нашите политици. Само за месец бяха деблокирани 115 млн. по ИСПА и 1,25 млрд. за инфраструктура. Успоредно текат още програми, които през последната година започнахме да усвояваме успешно. Ако няма правителство и се наложат втори избори обаче потоците секват.
Дали играчите ще загърбят враждите и ще се обединят от общия интерес, от което печелят и те, и народът. Или пък ще продължат с битките в трети за 2009 г. вот, което може да сложи кръст на държавата?


 



Цветанов или Костов избира десницата


 


Цветан Цветанов или Иван Костов е възможната кандидатура за десен коалиционен премиер. В случай, че приеме опитния министър-председател от сините, формалният лидер на ГЕРБ ще бъде първо вице по силовите министерства с МВР в портфейла. За вицета се стягат още личната кандидатура на кмета за образователен бос Божидар Димитров, който трудно ще бъде приет от ДСБ с агентурното си минало, и преминалия към агитката на ГЕРБ Александър Томов. И двамата влизат в сметките, за да се покаже отвореност към левите избиратели. “Лупи ще лупа като ресор икономиката и енергетиката”, ако се вярва на политически интриганти. Финансов министър на такъв кабинет може да стане Мартин Димитров или Левон Хампарцумян, а за малкия партньор РЗС в лицето на Яне Янев да останат ресори като съобщенията или земеделието.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ярослава Магучих

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец