Свързани новини

30.05.2011 12:00

Bulgaria-news: Писмо за офшорни милиони на издател обикаля Брюксел и ДАНС

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 4 г. сп. Еспресо публикува интересни данни как е станал богат Берлускони – незнайни офшорки превеждат пари на фирмите му. 

На нещо такова май мирише, ако е вярно съдържанието на скандално писмо, което бе разпространено от Bulgaria-news. То е до ЕНП в Брюксел с авторство, приписвано на Ото фон Хабсбург, а сред българските институции го популяризирал Иван Костов, пише сайтът.

Ето откъс:

“D&G Асетс е регистрирано на 18.02.2005 г., когато г-н Павлов е все още председател на НС на Общинска Банка. През следващите няколко години дружеството е получило парични преводи от над 82 милиона лева (капиталови инжекции или предоставени заеми от офшорки), което е видно при анализ на финансовите отчети на D&G Асетс. Част от преводите са от дружеството-майка, но значителни суми са предоставяни като заеми от трети дружества с офшорна собственост. 

Първата придобивна сделка на D&G Асетс, за която има сведения в имотния регистър, е придобиване на значителен имот в кв. Младост (бившия магазин Аско-Деница. На 12.09.2005 г. D&G Асетс придобива 15 882  кв. м. застроена търговска площ и 20 703 поземлен парцел от дружество LM Импекс.  На същата дата Л. Павлов е освободен като председател на НС на Общинска Банка и е все още обвиняем по предварително наказателно производство на ВКП (сл.д. №26/05 по описа на ССлС) за престъпление по чл. 282 ал. 3 вр л 2 вр. ал 1 от НК. Обвинението е било за нарушения „извършени умишлено при пряк умисъл с цел да се причини вреда на Столична община като я лиши от контролния пакет акции в Общинска Банка АД [...] и да набави облага за частното търговско дружество „Софстрой“ АД, придобило акциите, както и за себе си [....] от което са настъпили значителни вредни последици за Столична община“. СГП прекратява наказателното прозводство против Павлов с постановление от 27.12.2005 г., но позовавайки се на „липса на категорични доказателства за извършено престъпления [....] от длъжностни лица в банката“... 

Придобивната сделка на имотите от LM Импекс е на обща стойност 2 500 000 лв – практически на нивото на данъчната оценка... Дисбалансът между прехвърлителната цена и реалната пазарна се доказва косвено и при последващото ипотекиране на имота за получаване на кредит от 11 500 000 евро за закупуване на акции в Софарма АД през 2008 г.”

В задачата се пита как Уникредит Булбанк отпуска кредит близо 10 пъти над документната стойност на имот, когато става въпрос за много милиони. А е ясно, че трезорите дават обкновено до 70% от стойността, оценявана пазарно по онова време на 15 млн. лв. или 7 и нещо млн. евро? 

Още повече, собствеността във фирмата е на кипърска офшорка, притежавана от друга кипърска офшорка, държана от офшорка на Британските Вирджински острови, ако вярваме на писмото? 

Пита се също как D&G (името случайно съвпада с търговска марка на Долче и Габана) е приета от същата банка за солидарен обезпечител по заем за 39 млн. лв. за купуване на Труд и 24 часа в края на 2010 г?

Обърнахме се за коментар към Вики Блажева – пиар на Уникредит, чийто телефон кой знае защо беше изключен, но от която очакваме отговор. 

Междувременно, Комисията по досиетата ни информира, че е започнала проверка на собствениците на двата вестника Любомир Павлов и Огнян Донев.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Очертава се щастлив ден за вашия брак

Очертава се щастлив ден за вашия брак.