31.03.2011 17:29

Изгребахме милиард от резерва за 2 месеца

Видян 1768 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отчайващи данни за състоянието на фискалния резерв личат от отчетите на Министерството на финансите. Към 30 ноември миналата година държавата е имала спестявания за 6,4 млрд., които само за 2 месеца падат с цял милиард. Фискалният резерв към 31 януари 2011 година е в размер на 5,4 млрд. лева. Прави впечатление, че отчетът за ноември излиза само след месец, а за 28 февруари не сме наясно как стоят нещата с парите, въпреки че март свърши.

По правилата на борда минималното изисквано количество резерви беше 6,3 млрд. лева. С актуализацията на бюджета миналото лято обаче летвата падна до 4,5 млрд. Ако динамиката на харчовете е продължила през февруари и март с темповете на декември и януари, нищо чудно да сме близо до тази граница.

Валутният резерв започна да набъбва по времето на Костов. Преди него, по признанията на предшественика му Софиянски, Жан Виденов е оставил държавата само с 300 млн. долара. Сините трупат, след тях е правителството на Царя. Така резервът стига до 4 милиарда лева. По времето на Тройната коалиция той е удвоен до 8,2 млрд. За да бъде преминат без сътресения първият удар на кризата половин милиард, чрез Българската банка за развитие, бяха инжектирани в бизнеса и енергетиката.

“Когато Станишев сдаде поста, парите в резерва бяха 7,7 млрд. лева”, разкри в предаването Референдум на БНТ тази седмица шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова. Депутатката от ГЕРБ падна на дузпата на червената амбиция Корнелия Нинова, която само това и чакаше, за да попита защо резервът е паднал до 5,4 млрд. лева на 31 януари. И колко е в момента? “Къде отидоха тези над 2 милиарда лева”, попита депутатката от БСП. Менда Стоянова отвърна, че става въпрос за запълване на дефицити и инфраструктура. 

От големите обекти, в които се инвестира, обаче само спортната зала в София е пред завършване с бюджет към 100 млн., неизвестно колко от тях разплатени. 

Не е довършена магистрала Люлин, близо половината от която бяха готови при предната власт. Бюджетът й обаче набъбна със стотина милиона за година и половина. Надеждите са тя да бъде отворена до края на май. 82 милиона излезе 4 км от Южната дъга на Околовръстното шосе на София. И двата обекта са “златни” с цените си около 10 милиона евро на километър, при положение, че 3-4 пъти по-евтино на километър излизат проектираните трасета на магистрала Тракия. 

снимка: БТА




Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион