23.06.2015 10:35

Кирил Цочев: Повишението на дела на ВЕИ-тата дебалансира енергийния пазар

Видян 934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако бъдат прекратени договорите с ВЕИ-тата за гарантираното изкупуване на електроенергията им за тези, които не отговарят на законовите изисквания, повишението на таксата "задължение към обществото" ще бъде ревизирано. Вероятно до петък ще има промени в Закона за енергетиката, които да дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да анализира всички компоненти на предложението си за цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса.


Това каза пред Националното радио заместник-председателят на Народното събрание от АБВ Кирил Цочев, цитиран от КРОСС. Той обясни, че основни цели на повишението на тока са възстановяването на справедливостта по отношение на таксата "задължение на обществото", финансово оздравяване на НЕК и подготовката за либерализация на енергийния пазар и въвеждането на енергийна борса. Цончев заяви, че КЕВР е независим орган и няма административна намеса от страна на правителството.


Рязкото повишение на дела на възобновяемите енергийни източници дебалансира пазара и създаде тези аномалии, заяви той, и допълни:


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази увереност, че Агенцията по финансов надзор ще може да представи анализи, които се извършват в слънчевите и вятърните централи с надути инвестиционни разходи или други нередности при изграждането или присъединяването им. Ако тези ВЕИ-та се отрежат от гарантираното изкупуване на електроенергия, то повишението на таксата "задължение към обществото" от 19 на над 40 лева за мегаватчас ще бъде ревизирано.


Тарифата може да стане по-ниска и с разширяването на обхвата на планираното подпомагане на енергоемките предприятия, с което ефектът върху икономиката ще бъде допълнително намален. Крайно време е енергийната стратегия да бъде приета.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

От липса на работа няма да можете да се оплачете

От липса на работа няма да можете да се оплачете.