Свързани новини

15.05.2014 17:30

КЗК глоби МЕТРО за заблуда в цените

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на МЕТРО Кеш Енд Кери България ЕООД (МЕТРО) в размер 143 717,00 лева за нарушение на Закона за конкуренцията. Това съобщиха от комисията.


Основната причина е, че известната верига магазини подвежда със сложна система за промотиране на ниски цени. Проверката обаче открила, че реалността не отговаря на брошура и кампания на МЕТРО.


Комисията е установила разминаване в периода на валидност на промоционални цени на хранителни стоки между написания в каталога и реалния, разминавания в цените на промоционални продукти в различните магазини на веригата хипермаркети. В някои магазини цените били по-високи от обявените на интернет страницата на МЕТРО.


Същевременно, предложените от рекламодателя цени в определени дни не са били най-ниски. Липсвала и съществена информация по отношение на други хранителни продукти на място, където от дружеството е посочено, че същата може да бъде намерена.


Освен това цените на посочените като промоционални продукти не само се разминават за различните магазини, но в някои от магазините цените са и по-високи от обявените на Интернет страницата на веригата, установиха от КЗК.


В определени магазини на МЕТРО промоционалните стоки са били в недостатъчни количества (под 5 кг. за ден), а за други е липсвала всякаква наличност. Това води до извод за незадоволено потребителско търсене – тъй като МЕТРО е място, в което се извършва продажба на едро, пишат още от КЗК.


Освен това предложените от рекламодателя цени в определени дни не са били най-ниски.


Според Комисията, твърдението на МЕТРО, че предлага „най-добра цена за деня”, не е коректно поднесено, поради динамичността на пазара и невъзможността да се заложат предварително продажни цени.


Поради това Комисията отсече, че рекламните послания на МЕТРО Кеш Енд Кери България ЕООД съдържат елементи със заблуждаващ характер. По този начин могат да бъдат подведени лицата, до които достигат. Поради това кампанията е в състояние да повлияе върху  икономическото поведение на клиентите, като евентуално  нанесе вреди на конкуренти.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Множество срещи и разговори ще изпълнят и този ден

Множество срещи и разговори ще изпълнят и този ден. Не