17.09.2008 10:05

Няма риск за българските банки

Видян 1101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма риск за българските банки и последствията от световната финансова криза ще бъдат само косвени, заявиха в предаването "Тази сутрин" по бТВ бившият финансов минисър Милен Велчев и бившият зам.-министър на финансите и член на Висшия съвет на БСП Георги Кадиев.


Според Кадиев продуктите, които са предизвикали кризата, са сравнително непознати у нас и затова последствията ще са свързани само с това, че се вдигнат лихвите. „Основният проблем не е само в това, че банките са дали особено големи ипотечни заеми на хора, които не могат да ги обслужват. Проблемът е, че ипотечните заеми са опаковани в огромни портфейли, които са продадени на инвеститори и кризата се пренася и върху тези продукти, а търсенето им драстично намалява“, заяви Велчев. Според него не може да се прогнозира в какъв етап е кризата и на къде ще се развие тя. „Що се отнася до България, аз съм умерено спокоен. Акциите на българските банки растат. Банките, които не са се занимавали с продажбите на облигации, а с типичната за търговските банки дейност, няма да пострадат“, каза Велчев. Той не се осмели да даде съвет дали да се теглят ипотечни кредити, но предвиди, че лихвите по кредитите ще се увеличават и ще продължат да растат много умерено. „В момента ликвидността е много важна за всяка фирма или човек. Да разполагаш с оборотен капитал е важно. Имотният пазар се държи, но може да е пред спад, затова не бих си позволил да дам съвет да се инвестира в недвижима собственост“, заяви още Велчев. Според Кадиев в момента е добре да се инвестира само в нискорискови активи – като земя, но директно посъветва да не се теглят кредити.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.