17.11.2008 09:20

Половин София рухва при по-силен трус

Видян 2220 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината сгради в столицата са застрашени от рухване при по-силен трус вследствие на неправомерните реконструкции по тях или неспазените нормативни изисквания при изграждането им. Според юристи във всяка втора постройка са извършвани допълнителни строителни дейности, несъгласувани с компетентните органи и това влошава тяхната земетръсната устойчивост. Както е известно, много от сградите са населени дори без да разполагат с акт 16. Рискът се повишава допълнително от разположените на партерните етажи магазини и заведения. Реална опасност от срутвания се счита, че има при трусове със сила над 5-а степен по Рихтер. Поради нарушенията на нормите за сеизмична безопасност обаче са възможни поражения и при по-слаби земетресения, като разтърсилите София в събота и неделя, считат експерти.


Както е известно два сравнително силни вертикални труса разлюляха столицата. Първото земетресение с магнитуд 4 по Рихтер изплаши софиянци в 22.08 часа в събота. Много от гражданите напуснаха жилищата си от уплаха. В 07.03 часа в неделя нов трус със сила 3,5 по Рихтер събуди столицата. Сеизмолозите казаха, че между двете разлюлявания е имало и още няколко, които не са били усетени от хората. Епицентърът на всички бил под южните райони на града с дълбочина 20 километра под повърхността. Живеещите в тези квартали твърдят, че са чували силен тътен, идващ от земните недра. По време на няколкосекундното разлюляване в събота са падали книги от рафтовете, отваряли са се витрини. От Министерство на извънредните ситуации съобщиха за две пукнатини по сгради като следствие от трусовете. Според учените от геофизичния институт към БАН, още една седмица щяло да има вторични трусове с магнитут под 4-та степен по Рихтер.


При реконструкцията хората не осъзнават, че премахвайки носещи стени и колони, с действията си увеличават риска от рухване при по-силен трус, предупреждават експерти. Новото строителство също крие някои рискове, като се има предвид икономисването на материали, за да бъде строежът по-евтин, смятат те.


Колкото и парадоксално да звучи, старите и олющени панелки са най-издръжливи, когато земята се люлее под краката ни. Здравите стоманени скоби, придържащи отделните елементи на зданието, правят срутването й много трудно. Друг интересен факт е, че сградата на Народното събрание е с гредоред, което не я прави особено сигурна по време на земен трус.


След първото разлюляване в събота вечерта, при което много хора се поизплашиха, последва и вторичен трус на другата сутрин. Както обикновено, от министерството на Емел Етем проспаха и това тревожно събитие. Бойко Борисов пък направи връзка между взривовете в Челопечене и сегашните земетресения, като изказа предположение, че детонациите във военните складове са допринесли за повишената сеизмичност в София.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  Fibank предлага ексклузивна нова карта Mastercard Platinum First Lady

Fibank предлага ексклузивна нова карта Mastercard Platinum First Lady

Fibank , съвместно с Mastercard® , разработиха ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви