Свързани новини

17.12.2013 10:01

Ремонтират 1300 години България, няма да го бутат

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като преди дни общината обяви амбициозни планове за преустройство на столичния център, главният архитект на София Петър Диков обяви и какви конкурси и ремонти ще текат по паркове и паметници догодина.


По думите му Столичната община подготвя конкурси за реновиране на Борисовата градина, Княжеската градина и Паметника 1300 години България.


"Трябва да обявим максимално бързо конкурса за Паметника 1300 години България. Имаме сериозна драма с авторското право, дали трябва да се обявява конкурс, като си има жив автор (скулпторът Валентин Старчев – бел.ред.). Дали ще бъде реновиран сегашният или ще бъде нов – трябва да решат скулптори, архитекти, ландшафтни архитекти", коментира  Диков.


Повече от година общината се чуди какво да прави с рушащия се паметник до НДК. Нееднократно творбата, издигната през 1981 г., бе заплашвана с бутане, но в крайна сметка Столичната община реши да я обезопаси и да премахне от нея падащите елементи, застращаваши живота на столичани.


Петър Диков посочи, че до края на януари догодина ще бъдат обявени и конкурсите за Княжеската и Борисовата градина. По думите му при тези проекти има проблеми със собствеността и начина им на ползване.


"През 2014 г. предстои обновяване на зони в централната градска част – Градската градина, градинката при църквата Св. Седмочисленици, пространството около храм-паметника Св. Александър Невски. Проектирането ще се състои през 2014 г., а реализацията на проектите – в периода между 2015-2018 г. Проектите ще бъдат на стойност над 10 милиона лева", пресметна Петър Диков.


За финал главният архитект на София обяви, че предстоят конкурси за обновяване на 14 столични училища, 10 детски градини и на 3 центъра за временно настаняване.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Артур Шницлер

Денят е дълъг за този, който умее да живее

Денят е дълъг за този, който умее да ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец