Свързани новини

10.03.2014 12:20

Служителите на НКЖИ са удовлетворени от работата си

Видян 1215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес Петя  Найденова – психолог на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, представи финална презентация на тема  „Психосоциалните фактори на работното място и стресът”. През месец януари т.г., резултатите от изследването бяха представени и пред служителите от експлоатационните поделения  - „Железен път и съоръжения”(ЖПС), „Сигнализация и телекомуникации” (СиТ), „Електроразпределение” (ЕРП) и „Управление движението на влаковете и гаровата дейност” (УДВГД).


Европейската агенция за безопасност и здраве посочва, че стресът е вторият по-големина проблем, свързан със здравето на работното място, засегнал 28% от работещите европейци. Подобряване на устойчивостта на работещите към стрес е от съществено значение за икономическия успех на една организация. То включва програми за управление на стреса и за придобиване на познания и на умения за неговата превенция.


Това е и поводът,  по инициатива на психолога на Компанията, в края на 2013 г. да бъде проведена анонимна анкета сред 1516 служители, във връзка с изследване на тема „Психосоциалните фактори на работното място и стресът”, което анализира  психоемоционалния и здравен статус на служителите.


Резултатите от направеното анкетно проучване показват, че като цяло в системата на НКЖИ са създадени добри условия на труд. Много добро впечатление прави проявеното желание за повишаване на квалификацията. Като неблагоприятни организационни и психоемоционални фактори  анкетираните оценяват изпълнение на задачи, несвързани с длъжността, изпълнение на задачи в съкратени срокове, използването на остаряла техника.


Други изводи говорят за една изключителна отдаденост на железничарската професия и за високо усещане на удовлетвореност.


В отговорите на анкетираните се проявява и една много важна особеност на психосоматичния климат в НКЖИ. Работещите в по-високите възрастови групи показват по-висок относителен дял на чувството за стрес, жените повече от мъжете. За всички страхът от съкращения е най-честият стресогенен фактор. Не бива да се подценява и влиянието на индивидуалните личностни особености, както и квалификацията за изпълняваната длъжност  върху възприемането на условията на труд и оценката им като източник на стрес.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци