30.06.2024 13:11

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх (Обновена)

Видян 2072 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни.

"Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от клира и народа светейший Български патриарх и Софийски митрополит", съобщи наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий, който получи с три гласа по-малко.


Четвъртият патриарх в най-новата история на България е сочен в църковните среди като силно вярващ човек и усърден монах. Известен е и с проруските си позиции. Беше член на делегацията, която Синодът изпрати през 2019 г. за честванията по повод 10-годишнината от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.


В последните години Даниил Видински се изяви като яростен противник на решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автономна Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава. През 2019 г. атакува публично Вселенския патриарх и подкрепи позицията на Московската патриаршия. Тогава Синодът се разграничи от действията му.


Роден е през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Това е вторият патриарх, който оглавява Българската православна църква на толкова ранна възраст след патриарх Кирил, избран също на 52 г. Патриаршеското служение е пожизнено.


Учи Английска филология в Софийския университет, след което се прехвърля в Богословския факултет, който завършва през 2002 г.. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир и две години по-късно е постриган в монашество. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, а през 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.


През 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. След две години по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Остава на тази длъжност до 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.


По-рано тази година Даниил Видински, заедно с Неврокопския митрополит Серафим, се противопостави на касирането на избора на Сливенски митрополит и на опита на Синода да промени правилата и да спре участието на миряните в епархийските избори.


Първите думи на новоизбрания български патриарх към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът:


"Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен".


"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", каза пред журналисти новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия.


Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.


В храм-паметника „Свети Александър Невски“ присъстваха представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който пристигна за събитието начело на църковна делегация.


В катедралния храм присъстваха и много български политици, общественици и миряни, дошли да приветстват новия духовен водач на България.


Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата.


„Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.


Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.


Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.


Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на "Франс прес" от София.






Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 гундяев 01.07.2024 12:18

    да бъде!

  • 001 ПЕНСИОНЕР 30.06.2024 18:03

    ИМА ГОСПОД ДРАГИ БЪЛГАРИ.Дали обаче,ще прости на еди кой си ,дето отиде на този свят ден при Вартоломей.Да ни е честит новоизбраният ПАТРИАРХ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Съсредоточете се върху образованието

Съсредоточете се върху образованието, пътуванията и