Свързани новини

04.08.2014 13:51

Всеки пети абонат с нова изравнителна сметка

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки пети абонат в София ще получи нова изравнителна сметка за парното. Това показват данните на топлинните счетоводители на финала на 30-дневния срок за обжалване на първите данни от изравняването, пише "Монитор".Освен на жалби на съседи, които топлинните счетоводители са уважили, преработването на сметките на 20% от сградите в столицата се дължи и на допълнителни отчети, които абонатите са поискали. Данните са неокончателни и е много вероятно процентът да се окаже по-висок, тъй като срокът за обжалване на изравнителните фактури и за поръчване на допълнителен отчет изтича на 5 август.


От „Техем”, които са с най-висок пазарен дял в София, съобщиха, че 1200 сгради ще получат коригирана изравнителна сметка в резултат на заявени допълнителни отчети на клиенти в тези сгради, които не са осигурили достъп за отчет на първите две дати, посочени от топлинния счетоводител. Той обслужва общо 6300 сгради в столицата, което означава, че малко под 20 на сто от сградите ще получат нова изравнителна сметка. Корекциите в изравнителните сметки, често повече от веднъж, са сред основните причини за недоверието на абонатите.


100% отчет на уреди и водомери в една сграда е гаранция, че изравнителната сметка няма да бъде коригирана”, коментираха от „Техем”. От фирмата припомнят, че с промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила в началото на юни, при пълен отчет на сградата няма нужда от изравнителна сметка.


Аналогични са данните и на друг от големите топлинни счетоводители в София. Те сочат, че към 1 август рекламации по изравнителните сметки са пoдадени от 20% от сградите, клиенти на „Нелбо”. Това са около 200 сгради. От фирмата за дялово разпределение очакват до 5 август, когато изтича срокът за обжалване на изравнителните сметки, този процент да е около 24, което прави общо 240 сгради.


Значително по-нисък процент на корекции отчитат от „Иста” - едва 6 на сто. Той се дължи на допълнителни отчети, обясниха от топлинния счетоводител. От „Техем” отчитат още, че за първа година след кампанията за годишен отчет.


Едва 2500 имота в София остават неотчетени. През 2013 г. техният брой е бил 11 000, а през 2011 г. - 44 хиляди. Намаляването им се дължи на факта, че все повече клиенти се оборудват с уреди за дистанционно отчитане и това не налага да си стоят у дома, за да им бъдат свалени данните. Друга причина е по-високата информираност на клиентите за топлинното счетоводство. Добре е да се знае, че за всяка сграда сметките могат да претърпяват промени до 5 октомври. В случай че пропуснете срока до 5 август да обжалвате сметката пред топлинния счетоводител, до 5 октомври можете да го направите пред топлофикацията. Промяна на изравнителната фактура е възможна и след тази дата, но за целта трябва да се получи съгласието на етажната собственост.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се почувствате напрегнати без видима причина

Днес може да се почувствате напрегнати без видима