22.11.2015 16:11

Защо 5 млрд. ще трошим за стабилизация на частните банки догодина?

Видян 2323 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Най-интересната част в проектобюджета, която никой не обсъди, е заявеното намерение на властите да разходват повече от 5 млрд.лева публични средства за преструктуриране на финансови институции (вж чл.67 и 68). Разбираемо е, че все още няма яснота за мащаба на необходимите интервенции, но не е разбираемо защо само и единствено върху бюджета трябва да падне тежестта по почистването на банковите портфейли…?”

Така бившият премиер (2013-2014) и бивш финансов министър (2005-2009 г.) Пламен Орешарски сензационно и малко притесняващо коментира бюджета на държавата за догодина.

Напомняме нещо, което само 19’ отбеляза при избора на нов гуверньор на БНБ. Димитър Радев обеща да проведе стрес тестове на нашите банки, независимо, че такива вече ни правиха от Европа. Той обаче ще ползва помощта на свои американски консултанти. С цел дестабилизация на страната посредством банковия сектор ли ще се прави това?

Не е ясно, но бюджетът показва, че явно има сериозни притеснения за рисковете, след като държавата е предвидила милиарди за спасяването му. Сигурно помните и безрадостния анализ, който KPMG беше направил на активите на Инвестбанк нетодавна.

19’ прочете цитираните и околните членове от проектобюджета на България за 2016 г., приет вече на първо четене в парламента. От текста личи, че от 5,3 млрд лв. общи външни заеми, които планираме за догодина, „Министерският съвет може да поема външен държавен дълг в размер на 3,9 млрд. лв.” 

Освен това, 900 млн. евро или около 1,8 млрд. лв. се планира да бъдат дадени като гаранция за кредит на Фонда за гарантиране на влоговете, а 215 млн.лв. за газова връзка с Гърция. 

Други 300 000 000 евро ще теглим за съфинансиране на еврофондовете от новия програмен период, чиято трета година ще бъде 2016 г., а досега парите не са тръгнали от Брюксел към София, въпреки всички заклинания на ресорните вицепремиери Дончев и Кунева, уж работещи по темата вече година. Парите по това перо трябва да дойдат отделно от другия дълг, като заем от Банката за развитие на Съвета на Европа.

Заради всичко това икономисти от всички цветове и направления – от Муравей Радев до Емил Хърсев, предупреждават, че навлизаме в опасна спирала на борчове, водеща към гръцки сценарий. Както написа Илиян Василев – Гърция преживя с връзки 180% дълг, но на България намя да бъдат простени и 50% от БВП.

Напомняме, че на 13-и, петък, тайно кабинетът взе нови 50 млн. евро или 100 млн. лв. външен дълг (при силни съмнения на експертите в съзнателно недобри условия, облагодетелстващи някого с 1,5 млн. евро), след като само през септември и октомври, пак безшумно и без медийно внимание, Министреството на финансите се почерпи с нови 500 милиона лева вътрешен дълг. 

Ето коментара на независимия и уважаван десен финансист Румен Гълъбинов:  „Спешният заем, който МФ взе през Голдман Сакс потвърждава диагнозата ми, че България е останала без пари на каса в последните два месеца на тази година”.




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева