Свързани новини

12.05.2010 11:51

Зоозащитници: Магазин във Велико Търново третира жестоко животните

Видян 2067 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Зоомагазин във Велико Търново третира жестоко животните си и ги излага в малки стъклени клетки, където те са държани без вода и храна, съобщиха от "Германо-българска помощ за животните" - Русе пред БГНЕС. 


Сигналът за нехуманното отношение е подаден от румънска туристка, дошла на почивка в града. Според жалбата на Сорина Ханеа, служителите на магазин "Zoo Planet" не се грижат подобаващо за малките животни за продан. Животинчетата са отглеждани в миниатюрни стъклени клетки и газят върху собствените си фекалии. “Малки кученца, котки, различни видове птици, влечуги, зайци и др., се държат през целия ден в много малки клетки, без вода и храна и при висока температура. Миризмата вътре в магазина е ужасна!”, жалва се Ханеа. По думите на жената всички животни и птици от "Zoo Planet" са апатични и изтощени, а четири от обявените за продан пуделчета и кучета, порода хъски, изглеждат болни. Ханеа, както и румънските туристи, посетили Търново, безрезултатно са се опитали да разговарят със собственика на зоомагазина и продавачите. "Едно от момичетата беше неучтиво и ни прикани да напуснем, щом не харесваме мястото", разказва Ханеа. Жената сигнализира Русенския клон на организацията “Германо-българска помощ за животните“. От там правят проверка и потвърждават констатациите на румънската туристка, след което препращат жалбата й към министъра на земеделието и храните, генералния директор на НВМС, директора на РВМС В. Търново, кмета и ресорния заместник кмет на Община Велико Търново. Според ветеринарен лекар от сдружението част от животните са твърде отпаднали и има реална опасност за живота им.
Хуманното отношение към животните в българските зоомагазини се регламентира с наредба 41 от 2009 г. и ЗЗЖ. Едно от нормативните изисквания е собствениците на всеки зоомагазин да осигурят условия, съобразени с естествените нужди на животните. Бруталните случаи на насилие над животни като отрязаните крака на кучето Мима в Дряново и залятата с киселина овчарка в Берковица се очаква да предизвикат и промени в ЗЗЖ, които ще завишат чувствително наказанията за нехуманно третиране на четириногите, заявяват от "Германо-българска помощ за животните" - Русе.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят ще бъде успешен

Денят ще бъде успешен, ако проявите креативност и се