Свързани новини

21.05.2009 13:09

200 лева глоба, ако не ходим на доктор

Видян 2002 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безотговорността към собственото ни здраве може да ни струва 200 лева. Финансовата санкция е разписана в Закона за здравето, според който сме длъжни всяка година да правим профилактичен преглед. Не намерим ли време да проверим здравния си статус, ще трябва да отделим пари за глобата. Тя варира от 50 до 100 лв. при първо неявяване. Ако нехайството ви продължи, санкцията скача съответно от 100 до 200 лв.


С особено повишено внимание трябва да бъдат родителите. Причината е, че те могат да отнесат финансово наказание, ако проявят немарливост към здравето на децата си. Законът ги задължава да осигуряват провеждането на задължителните имунизации на своите деца. Ако те осуетят това, ги грози глоба в размер от 50 до 200 лева.


Правомощия да налагат тези санкции имат Районните центрове по здравеопазване, които са поделения на здравното министерство.


За нехайството към нашето или на децата ни здраве, от там могат да ни накажат и със загуба на здравноосигурителните ни права за срок от един месец.


Българинът все още не притежава необходимата здравна култура и не проявява нужната отговорност към собственото си здраве, е констатацията на специалистите. „Профилактичният преглед за повечето хора е загубено „ценно време”, тъй като са убедени, че страшните диагнози едва ли биха поставени точно на тях…“, коментираха за 19` от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


За първото тримесечие личните лекари са извършили едва 413 259 профилактични прегледи на лица над 18 години, сочат данни на НЗОК. Малко повече - 479 386 са непълнолетните, посетили джипито превантивно.


Изводът е, че - с напредване на възрастта все по-малко хора отделят време, за да проверят какво е здравословното им състояние, казват специалистите. Резултатът от нехайството ни са стряскащи данни.


България продължава да е на челно място в Европа по смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания, алармират от Дружеството на кардиолозите у нас. За последните 40 години т.нар. „преждевременна смъртност” (до 64 години) е нараснала два пъти.


Продължителността на живота в България е с около 15% по-ниска от средната в Европа, сочи черната статистика.


В резултат на оскъдната здравн а култура например 30% от мъжете в големите градове не знаят, че страдат от хипертония, а за селата и малките градове такива данни просто няма.


Лекарите са категорични, че профилактичният преглед е най-лесният начин да се погрижим за здравето си. Затова от тази година от Касата са разработили нови правила за работа на общопрактикуващите лекари. Целта им е да се предотврати късното откриване на най-често срещаните сериозни заболявания, както и да бъде скъсен пътят на пациента до необходимите му изследвания.


Ако сме здравноосигурени над 18-годишна възраст и искаме да направим профилактичния си преглед, трябва да се обърнем към своя личен лекар. Задължителната годишна профилактика се заплаща от НЗОК.


Прегледът включва цялостен подробен и психичен статус, както и обучение на жените за самоизследване на млечните жлези. Джипитата назначават и лабораторни изслед вания, включващи определяне на общия холестерол, HDL-холестерол, триглицериди и кръвна захар, и попълват анкетна карта с готовите резултати. Картата съдържа въпроси за фамилна обремененост на пациентите, наднормено тегло, употреба на цигари и алкохол. Попълването й има за цел да се формират рискови групи за най-разпространените заболявания, каквито са сърдечно-съдовите, захарният диабет и злокачествените образувания.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.