Свързани новини

27.02.2011 16:59

58% от българите: Животът ни е непоносим

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две социологически изследвания, проведени в началото на тази година, отчитат спад в доверието към кабинета и управляващите от ГЕРБ.


Ако изборите бяха днес, 26% от хората биха гласували за ГЕРБ, 16.6% за Коалиция за България. Това показват данните от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от екип на смятаната за най-точна агенция Алфа Рисърч. Изследване на Отворено общество пък проследява въздействието на кризата върху различните социални групи, както и динамиката на икономическите и политически нагласи в обществото.


42% от участвалите в проучването са заявили, че няма да гласуват. За една година електоралната подкрепа за ГЕРБ спада от 33% на 28%, но това не води до увеличаване на подкрепата за останалите партии в страната. Засега ефектът се свежда до нарастване на броя на заявилите, че няма да гласуват - от 37% на 42%, отчитат още от Отворено общество. От там съобщават още, че оценките за действията ГЕРБ се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов (41%) надвишават позитивните (36% от анкетираните). 52% от анкетираните са на мнение, че правителството действа хаотично. Над два пъти по-малко или 24% са хората на мнение, че управляващите имат ясни позиции и действат организирано и целенасочено.


Междувременно данни от проведено проучване на Алфа рисърч, реализирано в периода 12-20 2010 г., също показват, че намалява мотивацията за вот в полза на ГЕРБ.


Най-силният индикатор в това отношение е заявеното предпочитание на 63% от българите да бъде избран президент и 60% за кмет от друга политическа сила, срещу 33% желаещи бъдещият президент да бъде излъчен от управляващите.


От Алфа рисърч отчитат още, че ръстът на цените и политическите скандали от първите месеци на годината са факторите с най-силно влияние върху общественото доверие към управляващите. Агенцията констатира, че за първи път, откакто е на власт, правителството на ГЕРБ, на което не вярват 60%, а само 22% поддръжници, не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития. То губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се в страната.


Обобщената оценка е, че само за 37% от българите правителството се справя успешно и това личи в резултатите от дейността му. 60% са на обратното мнение.


Политическите скандали и инфлационният натиск имат най-голям дял за промяната в негативна посока на отношението към кабинета, премиера и ГЕРБ. Силен обрат търпи отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов. През декември 2010 г. той беше най-одобряваният член на кабинета с 35% положителни оценки. През февруари Цветанов продължава да се ползва с доверието на 23% от избирателите, но вече заема второто място в класацията на най-неуспешните министри. Симеон Дянков продължава да бъде най-критикуваният от кабинета, а индексът за дейността му запазва отрицателна стойност от -22,3%.


Не толкова спадът в подкрепата, колкото съсредоточаването върху неговата фигура на толкова висок обществен негативизъм очертава един от най-сериозните проблеми пред управляващите, коментират социолозите от Алфа рисърч.


От Отворено общество пък констатират, че по-голямата част от запитаните - 58%, определят положението в страната като "непоносимо". Според тях икономическата ситуация се е влошила през изминалата година.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.