12.11.2008 17:29

И шумът на колите вдига сметките за ток

Видян 2120 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И шумът на колите се отразява на показанията на електромерите, което пък води до повишение на сметките за ток, сигнализираха пред 19` запознати. Звукът от преминаващите автомобили се наслагвал върху магнитните полета, които пък влияели върху отчитането на уреда.
Както писа вестника потребителите масово алармираха за тройно и дори четворно по-високи сметки за ток, които получили за изразходваната от тях енергия в края на лятото. Тогава се стигна до парадокса, че за август и септември, когато сметките за електричество обикновено са по-ниски, софиянци, които например са платили за предишния месец 50 лв. трябваше да се изръсят над 150 лв. Според голяма част от потребителите след поставянето на новите измервателни уреди показанията на киловатчасите се увеличили драстично, вероятно от външните влияния и електромагнитните вълни. „Проблемът с електромерите се поради от факта, че трябваше да бъдат подменяни уреди, които са с остаряло магнитно отчитане и не засичат реалното потребление, а по-ниско“, коментира пред 19` Ясен Гуев, говорител на електрозапределителното дружество „ЧЕЗ“, което обслужва Западна България. „С поставяне но новите електромери се виждат реалните сметки за ползваното електричество през месеца, което е по-голямо от по-ниските сметки от остарелите уреди, но хората си мислят, че щом плащат по-висока сума то се дължи на неточност“, аргументира се Гуев.
„За да бъдат сигурни в точността на електромера потребителите, могат да включат уред с ниска консумация на ток и да видят дали той ще отчита слабо потребление или необичайно високо“, посъветва Павел Кърлев, главен секретар на Федерацията на потребителите.
Връщане към едномесечното отчитане на електромерите за всички абонати пък се очаквало чак през февруари, прогнозираха от държавния енергиен регулатор въпреки, че решение за премахване на тримесечното отчитане беше взето още на 14 октомври. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов отказа да каже пред 19` дали ще бъде наложена санкция на „ЧЕЗ“ заради близо пет месечното закъснение на изменението. Ако се стигне до санкция дружеството може да бъде порязано до 1,5 млн. лв. До 4 месеца от „ЧЕЗ“ трябва да бъде избрана външна фирма, която да засича изразходвания ток всеки месец.
Дори скоро да се премине към по-удобното за потребителите едномесечно отчитане, лошата новина за тях е, че от януари следващата година акцизът на тока за стопански нужди ще се вдигне от 1,20 лв. на 1,40 лв. за Мвтч. „Това увеличение няма да засегне битовите потребители, защото този вид данък се плаща само от стопански потребители в полза на държавата“, коментира Гуев предстоящото поскъпване на налога. Във връзка с арестуваните за изнудване на клиенти 32-ма служители на електро компанията в Чехия, говорителят отсече: „У нас служителите на „ЧЕЗ“ не знаят колко натрупани задължения има клиента, когато отиват да му спират тока. По този начин нашите клиенти са защитени от подобен шантаж“.


Компанията нямала отношение към скандалите с парното


От „ЧЕЗ“ отрекоха пред 19`, скандалите около собствеността на „Топлофикация“-София да са свързани с техен интерес към въвеждането на когенерация в ТЕЦ София. Наскоро Гуев обаче призна пред вестника, че компанията има апетити към получаването на производството на електричество от столичното парно. Ако това стане дружеството ще придобива енергия без никакви разходи, която в последствие ще продава на нормални цени.
Както е известно когенерацията представлява комбинирано производство на ток и топлинна енергия, при което произведеното количество електричество по закон се изкупува от Националната електрическа компания. Наличието на комбинирано производство например даде възможност на Христо Ковачки, собственик на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас да разсрочи натрупаните дългове за използван природен газ от „Булгаргаз“. С пари от продажбата на произведената от когенерацията ел. енергия ще се покрият дължимите над 7 млн. лв. на газовата компания.



Етикети
, , ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е благоприятен да направите лек намек на половинката си

Денят е благоприятен да направите лек намек на