Свързани новини

15.10.2013 15:47

НЗОК оряза частните болници

Видян 809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната здравноосигурителна каса е изпратила писма до частните болници, с които ги предупреждава, че ще изплати дейността им едва на 30-40 процента.  Това води до сериозен риск, който в най-висока степен ще засегне пациентите, предупреди д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда", цитиран от БТА.


По думите му налагането на подобно административно ограничение ще затрудни изключително много дейността на частните болници и ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общински болници, които въпреки задлъжнялостта им в размер на общо половин млрд. лв. ще бъдат отново дотирани от държавата.


Д-р Методи Янков, управител на МБАЛ "Сердика", каза, че забавянето на плащанията към болниците противоречи на европейска директива, според която закъснението не може да бъде повече от 60 дни.


Янков попита и защо частните болници нямат достъп до европейско финансиране, а в същото време с пари по проекти се финансирали "губещи болници в периферията".


Янков заяви още, че известни лекари имат много силни интереси в държавните болници. Недофинансирането на болниците води до задлъжнялост към банки, към фирми-дотавчици, към държавата като осигуровки и към лекарския екип, който преживява психотравма и няма как да мисли качествено за пациента, което поставя в риск самия пациент, посочи д-р Тодор Хинов, управител на МБАЛ "Акита Медика" в Севлиево. По думите му така лекарят и сестрата се оказват виновни, като се отклонява вниманието от основния виновник - този, който управлява здравеопазването.


Лекарите заявиха, че трябва много добре да се обмисли вариантът с въвеждането на няколко здравноосигурителни фонда, тъй като и в момента средствата от един източник, в случая НЗОК, не се разпределяли правило. Те настояха да започне изграждането на единна концепция за болничната дейност и модела на здравно осигуряване.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може лесно да общувате и да изразявате чувствата си

Днес може лесно да общувате и да изразявате чувствата