Свързани новини

09.01.2013 10:26

Парламентът отваря с говорилня

Видян 957 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите се завръщат от ваканцията си днес, парламентът открива зимната си сесия, съобщи Дартснюз. Пленарна зала ще се превърне за начало в голямата говорилня, тъй като по традиция при старта на всеки нов политически сезон лидерите правят декларации.

Народните представители трябва и спешно да открият третата процедура за нов конституционен съдия от парламентарната квота след провала на съдия Венета Марковска и прокурор Галя Гугушева и отказа на експрезидента Петър Стоянов.

Конституционният съд на практика в момента е блокиран поради непълен състав, не може да си избере председател и не работи.

В дневния ред на парламента е и разглеждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за инвестициите.


Днес депутатите направиха и първа репетиция за изборите през 2013 година, съобщи още Дартснюз. От трибуната всички партии използваха възможността да изкажат основните си политически тези в декларациите, които по традиция четат от пленарната трибуна в началото на нова сесия на Народното събрание.

Към политическо смирение призова шефът на парламентаристите от ГЕРБ Красимир Велчев. "Обръщам се към опозицията, да си стиснем ръцете, нека изненадаме българите и да покажем, че сме един отбор и работим за България", обърна се той към колегите си в Народното събрание. И призна, че тази година ще мине под знака на референдума и парламентарните избори. Велчев подчерта няколко пъти, че управляващата партия не се нуждае от патерица за предстоящия вот и призова към прагматизъм, а не към политиканстване, което отвращава хората.

Шефът на групата на ГЕРБ в Народното събрание отчете и свършеното от тях през изтеклите няколко години от мандата им - увеличение на минималната заплата и пенсиите, борбата с организираната престъпност и разбиването на няколко ключови групи от контингента. Велчев рапортува още, че от работата между НАП и агенция "Митници" събираемостта на данъци и акцизи се е увеличила с над 1 млрд. лв, а администрацията е намаляла с над 13 на сто. От думите му стана ясно още, че ГЕРБ ще даде 3 млрд лв. повече за здравеопазване и 14 млрд лв. повече за социална политика.

На свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев, който взе думата веднага след Велчев, поряза добрите новини. "Малко е късно да протягате ръка към нас - след 3 години и половина", отсече соцшефът. Той разкритикува управляващите, че не са обвързали вдигането на минималната работна заплата със социалните плащания и така майчинството е замръзнало на 240 лева.

От ДПС също нападнаха управляващите и изчислиха, че откакто ГЕРБ е на власт - по 30 000 малки и средни предприятия фалират всяка година, а безработицата е на рекордно високо ниво. Зам.-шефът на движението Лютви Местан заяви, че изборът на хората вече е: "ГЕРБ или демокрация". Той предупреди, че оценката за управлението им ще дойде на изборите тази година, когато ще стане ясно, че корупцията в България мирише на гербери.

На свой ред лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че хората нямало да гласуват за ГЕРБ през 2009 година, ако тогава знаели, че партията ще обложи с данък лихвата, която взимат от депозитите. Депутатът обърна внимание и на нарастващата битова престъпност, а в края на изказването си честити новата година на всички парламентаристи с пожелание за повече разум.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пък призова Сергей Станишев на дебат в предаването "Панорама" на 11 януари. "Нека дадем възможност на хората да бъдат съдници на аргументи, а не на заклинания и слепи атаки помежду ни", аргументира се той във Фейсбук след изказването си от пленарната трибуна. Командира предрече, че и 2013 ще мине под знака на кризата, тъй като икономиката е болна. Костов призова Народното събрание да приеме мораториум върху застрояване на защитени територии, за да не допускат повече скандали от типа на този в Несебър. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Георги Глушков

Георги Глушков призова за сътрудничество в шахмата

Служебният министър на младежта и спорта ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес бъдете предпазливи в контактите с непознати

Днес бъдете предпазливи в контактите с непознати.